Chicu | Astăzi este zi de doliu anunțată de autoritățile țării. Suntem îndurerați

410 cadavre găsite în oraşe din zona Kiev 

Ucraina a acuzat duminică Rusia de “genocid”, afirmând că a descoperit cadavrele a 410 civili în regiunea Kiev recent eliberată de sub controlul forţelor ruse, în urma retragerii acestora.

Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, conform autorităţilor ucrainene.

Semnificaţia crimei regimului de la Kiev este întreruperea negocierilor

“Întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev din satul ucrainean Bucea”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată luni de agenţia oficială de presă TASS. “Semnificaţia crimei regimului de la Kiev este întreruperea negocierilor de pace şi escaladarea violenţei”, a scris ea pe canalul său de Telegram.

Ea a amintit că, în legătură cu acest “incident”, Federaţia Rusă a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Zaharova a numit uciderea civililor în orăşelul ucrainean Bucea – atribuit de autorităţile ucrainene militarilor ruşi care s-au retras din regiunea Kievului şi condamnat la unison de comunitatea internaţională – “o provocare a armatei şi radicalilor ucraineni”.

Cu o reacția a venit Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova: „Suntem profund îngroziți de imaginile civililor uciși în orașul Bucha, Ucraina. 

Republica Moldova condamnă cu fermitate masacrul asupra civililor iar cei responsabili trebuie trași la răspundere. Transmitem sincere condoleanțe familiilor victimelor și poporului ucrainean”, se arată în mesaj.

Maia Sandu a anunţat că astăzi va fi zi de doliu naţional în Republica Moldova

”Imaginile cu  atrocitățile din localitățile de lângă Kiev sunt îngrozitoare”, spune fostul prim-ministru, Ion Chicu. 

Potrivit lui, ”Dacă aceste imagini sunt veridice – cei de-au comis aceste crime  sunt criminali de război și merită un nou Nurnberg.

Dacă sunt înscenări (de care au fost deja multe în acest război) –  autorii lor sunt nu mai puțin criminali. Războiul se va intensifica, iar numărul victimelor nevinovate va crește. 

Adevărul se va afla vreodată. Asemenea crime nu pot rămâne nepedepsite.

Astăzi, e zi de doliu anunțată de autoritățile țării. Suntem îndurerați de multiplele pierderi de vieți omenești în Ucraina și ne rugăm pentru oprirea acestui război”, notează într-o postare pe Facebook, Ion Chicu.