Scrutinul referendumului a fost boicotat de majoritatea populației

Referendumul desfăşurat duminică în Ungaria pe tema unei legi privind comunitatea LGBT – calificată drept homofobă – a eșuat, după ce a fost boicotat de majoritatea populației.

După numărarea a 98,9% din voturi, scrutinul nu a reuşit să întrunească minimum de 50% din voturile valide, informează EFE.

Potrivit Biroului Naţional Electoral, doar 44% au depus voturi valide la cele patru întrebări care figurau pe buletine, cu toate că sprijinul în favoarea răspunsului „Nu” la toate întrebările – pentru care făcuse campanie guvernul de la Budapesta – a obţinut peste 90% din voturi, potrivit buletinelor numărate.

Aprobarea legii privind comunitatea LBGT a determinat Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, în condiţiile în care blocul european a considerat actul normativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare.

În afara sufragiilor valide, 20% din buletinele emise nu au fost luate în calcul, deoarece nu au fost considerate valide, pentru că fie erau completate greşit, fie fuseseră scrise pe ele mesaje de protest, aşa cum au cerut organizaţiile în favoarea drepturilor LGBT şi opoziţia.

Voturile valide la acest referendum (44%) reprezintă cu 9 puncte procentuale mai puţin decât voturile obţinute de Fidesz, 53% din totalul voturilor exprimate, în cadrul victoriei sale zdrobitoare la alegerile legislative de duminică, fapt ce arată că inclusiv unii simpatizanţi ai formaţiunii politice a premierului în exerciţiu Viktor Orban au întors spatele plebiscitului, comentează EFE, preluată de Agerpres.

Guvernul, care le-a cerut ungurilor să răspundă cu „nu” la toate întrebările, a dat asigurări că nu-şi doreşte altceva decât să-i apere pe minori de ceea ce consideră a fi o încercare a UE de a promova în instituţiile de învăţământ idei pe tema schimbărilor de sex sau a sexualităţii.

Orban a introdus în 2011 în noua Constituţie ungară o definiţie a căsătoriei drept uniunea exclusivă dintre un bărbat şi o femeie. Ulterior, s-a opus posibilităţii ca transsexualii să-şi poată schimba genul sau numele în actele oficiale, precum şi adopţiilor de către cupluri de acelaşi sex.