Prima ţară europeană care a anunţat că va plăti gazul rusesc în ruble

Ungaria, o „ţară prietenoasă” cu Rusia, a decis să „spargă” blocada europeană şi să-i facă pe plac lui Vladimir Putin, scrie mediafax.ro.

În timp ce la nivel de UE s-a decis că nu se acceptă schimbarea contractului, care prevede euro şi dolari în schimbul gazelor provenite din Rusia, Ungaria lucrează la o soluţie tehnică privind problema plăţii în schimbul livrării de gaze ruseşti în ruble, a declarat miercuri ministrul maghiar al afacerilor externe şi al relaţiilor economice externe, Peter Szijjarto, vorbind la o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Nikola Selakovic, după discuţiile de la Szeged, scrie Tass.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Răspunzând la o întrebare despre plata gazelor în ruble, ministrul de externe ungar a spus că ţara sa ar trebui să îşi îndeplinească „prima obligaţie de plată către Gazprom” la sfârşitul lunii mai şi că detaliile unei soluţii tehnice sunt în prezent în curs de elaborare.

„Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură şi va rămâne sigură”, a spus Szijjártó. El a precizat, de asemenea, că Ungaria va decide cu privire la chestiunea plăţii aprovizionării cu gaze ruseşti în contactele cu Moscova şi nu intenţionează să urmeze exemplul altor ţări sau să cedeze presiunilor din partea conducerii UE.

„Nu vedem de ce Comisia Europeană ar trebui pregătească un fel de răspuns comun din partea ţărilor importatoare de gaze ruseşti”, a adăugat ministrul ungar. Germania, Franţa, Italia şi alte ţări puternice de pe continent susţin că vor achita gazele ruseşti doar în dolari sau în euro, aşa cum prevede contractul.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

VIDEO Igor Grosu: Să-l lăsăm în pace pe Andrei Spînu. Își face bine meseria

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, afirmă că situația din jurul licitației de la Aeroport „ne aduce un prejudiciu de imagine”. Totodată, speakerul susține că ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, nu poartă nicio vină pentru cele întâmplate. „Să-l lăsăm în pace. Își face bine meseria”, a menționat Grosu...

Politico: “Ucraina se îndreaptă spre înfrângere”. Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când unitatea ta a avut ultima dată un obuz de tras, așa cum s-a...

Horoscop 18 aprilie – se anunță câștiguri pentru mai multe zodii

Horoscop 18 aprilie - plutește în aer un entuziasm care o să fie energie pură ca să facem treabă ca lumea, să ne atingem obiectivele. Berbec O să puteți face rost de bani din preocupări particulare și o să aveți pentru cheltuielile acestei perioade, că vin...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica