Ion Chicu: Trebuie să salutăm poziția autorităților. Există o presiune enormă asupra președintei Maia Sandu

În primul rând, trebuie să recunoaștem și să salutăm poziția autorităților în ceea ce privește statutul de neutralitate.

Ex-premierul Ion Chicu consideră că ”este o poziție corectă, chiar dacă există o presiune enormă asupra președintei Maiei Sandu, în primul rând, de la colegii ei de partid, apoi și din partea presei”.

Potrivit lui Ion Chicu ”în pofida acestor presiuni, Maia Sandu rezistă și promovează în continuare statut de neutralitate, iar noi salutăm această poziție.

Înțelegem că aceasta nu place autorităților ucrainene, care trăiesc timpuri complicate și tragice, însă unele declarații seamănă, mai curând, ca o provocare.

De aceea, nu putem să salutăm încercările de a ne atrage și pe noi în asemenea procese periculoase, de a atrage o țară care și-a anunțat clar statutul de neutralitate.

Respectăm pe deplin statutul de neutralitate anunțat de Maia Sandu și trebuie să cerem de la instituțiile responsabile să promoveze acțiuni proactive pentru a nu admite să fim atrași în acest conflict.

Ion Chicu este în dezacord cu PSRM

Statutul de neutralitate este stabilit în Constituția Republicii Moldova, iar inițiativele recente a unor partide, nu consolidează acest statut, ci, mai curând, este un mijloc de promovare politică.

Considerăm că asemenea ”legi” sunt de prisos, cu atât mai mult, că presupune să între în vigoare cândva …, adică o țară să mai mențină armata pe teritoriu țării noastre. Credem că este un nonsens.

Este de dorit să nu facem capital politic pe seama acestor subiecte sensibile pentru țară.

Repet, consider că și în această situație, președinția are dreptate.

Mai ales că și secretarul de stat, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite respectă și susține statutul nostru de neutralitate.

Este o realizare mare pentru Republica Moldova.

Putem să-i atribuim acest lucru autorităților, însă, trebuie să ținem cont și de realitățile dramatice care se petrec în Ucraina.

Totuși, atunci când un secretarul de stat al SUA declară că respectă neutralitatea Moldovei, aceasta valorează de zeci de ori mai mult decât orice inițiativă ale unor politicieni.

Prin declarația lui Antony Blinken, la nivel internațional noi putem să cerem să fie respectat acest statut de neutralitate a Republicii Moldova, mai declară Ion Chicu.