Sturza mai dă odată cu bățul în apă. Filat: ”Serios ?!”

Ion Sturza a scos din ladă încă ”o istorie de demult”, o istorie despre Vlad Filat. Lui Filat nu-i vină să creadă și îl întreabă: ”Serios ?!”

Potrivit lui Sturza, ”După evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, opoziția pro-europeană de la Chișinău căuta căi de a aduce la cunoștința guvernelor occidentale despre atrocitățile la care au fost supuși tinerii implicați (și nu numai) în proteste. Toate încercările de a sensibiliza Washingtonul se ciocneau de scuza cunoscută – politica americană are limitele sale. 

Am fost rugat de Vlad Filat să încercăm să găsim o cale de acces la americani. Știind că o abordare frontală se va solda cu un refuz, am pus la cale o întreagă „operațiune”. Un bun prieten de-al meu urma să participe la un dineu cu secretarul de stat Hillary Clinton, l-am rugat să intervină pentru cauza moldovenilor. Ambii înțelegeam că e nevoie de „argumente” beton. Astfel am decis să-i rugăm pe cei de la Chișinău să ne trimită un album cu imagini cu tinerii bătuți în comisariate și pe stradă. De acest subiect s-a ocupat Mihai Godea. Adevărul e că imaginile arătau horror. 

La început, prietenul meu a fost drăguț cu doamna Clinton. A încercat să-i povestească verbal despre evenimentele de la Chișinău. Reacția a fost standard – politica americană are limitele sale și se va continua colaborarea cu guvernul existent. 

Prietenul a așteptat până se va servi deșertul și a pus pe masă câteva exemplare ale „albumului” cu cei torturați. Șocul a fost mare, inclusiv asupra doamnei secretar de stat, care a promis că va reveni la acest caz analizandu-l mai atent. 

Nu vreau sub nicio formă să sugerez că acesta a fost momentul când americanii au decis să intervină, fapt care a schimbat mult lucrurile la Chișinău. 

E doar o poveste dintre multe altele care arată dramatismul acelui moment. Moment care nu trebuie uitat, cum nu trebuie uitați și artizanii ororilor la care au fost supuși tinerii protestatari.

P.S. Zilele trecute am auzit același argument cu „limită” de la americani, de data asta ei fiind rugați să ajute moldovenii la „repatrierea” fugarilor care au jefuit țara în perioada „statului capturat”. Poate le pregătim un „album”?, scrie Ion Sturza pe Facebook

Adevărul despre 7 aprilie e simplu, e într-un comentariu