Amenzi de până la o sută de mii de lei pentru libertate

Furnizorii de servicii media care vor difuza conținuturi calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual riscă amenzi de până la o sută de mii de lei.

În cazul în care această încălcare va fi admisă repetat, acestui furnizor îi va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă.

Totodată, site-urile care vor admite dezinformări și falsuri vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate.

Prevederile se conțin în proiectul de lege discutat aproape trei ore în plen și care a fost votat în prima lectură, transmite IPN.

Autorii proiectului, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, susțin că dezinformarea și informațiile false în continuare reprezintă o provocare pentru securitatea informațională a țării. Proiectul prevede atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate. SIS va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

Furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi obligați, la indicația executorie a SIS, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare sau informații false.

Persoanele fizice și juridice care dețin pagini web sunt obligate să plaseze informații de contact la loc vizibil. În lipsa lor, paginile vor putea fi blocate.

În cadrul dezbaterilor, deputatul BCS, Constantin Starîș, a declarat că guvernarea, după cum îi este caracteristic, își asumă să decidă ce este adevăr și ce este dezinformare. În momentul în care o guvernare, chiar și cea aleasă în mod democratic, începe să considere doar poziția sa corectă, se transformă imediat în dictatură, a adăugat parlamentarul.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a menționat în luarea sa de cuvânt că scopul acestui proiect nu este de a interzice ceva, ci de a proteja cetățenii, societatea și statul. „Scopul este de a proteja demnitatea umană și gândirea critică în societatea noastră. Scopul este de a proteja buna înțelegere în societatea noastră și pacea în Republica Moldova. Noi nu putem și nu avem dreptul să permitem ca dezinformarea și propaganda de război, această armă de exterminare în masă a creierelor, să fie aplicată și împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus Oazu Nantoi.

Chicu critică dur legea ce se discută acum în Parlament: Ieșiți din Consiliul Europei, îmbrăcați ceasuri de aur pe mâna dreaptă și dați-vă arama pe față definitiv

Fostul premier, Ion Chicu, critică inițiativa legislativă privind securitatea informațională. „Noi nu recunoaștem această lege și nu o vom respecta. Noi nu recunoaștem puterea care anulează drepturile fundamentale ale oamenilor”, declară fostul premier.

„Au trecut mai bine de 3 luni de când Martin Sieg, trimisul Uniunii Europene, o consultă pe Maia Sandu chiar din cabinetul nr.1 al țării. Cenzura pe care discipola sa o introduce astăzi în țară în cel mai bolșevic și KGB-ist mod este sugestia lui? Asta e tot ce înaltul Consilier al UE îi poate sugera Maiei Sandu pentru a-și menține puterea și a acoperi furturile de miliarde din bugetul țării?

Noi nu recunoaștem această lege și nu o vom respecta. Noi nu recunoaștem puterea care anulează drepturile fundamentale ale oamenilor. Ieșiți din Consiliul Europei, anulați Carta Europeană a drepturilor omului și îmbrăcați ceasurile de aur pe mâna dreaptă. Dați-vă arama pe față definitiv. Că așa vă stă bine, că așa e sehr gut”, a scris Chicu pe oagina sa de Facebook.