Germania fierbe: Au avut loc mai multe adunări proruse la iniţiativa importantei comunităţi rusofone din ţară

Mai multe persoane care purtau steaguri tricolore ruse s-au reunit în centrul oraşului Frankfurt sub cuvântul de ordine „împotriva urii şi hărţuirii”, a constatat corespondentul agenţiei, conform Agerpres.

Pro-rușii s-au adunat şi la Hanovra, în nordul Germaniei, la apelul unor membri ai comunităţii rusofone, participanții declarându-se victime ale unor discriminări, după declanşarea războiului în Ucraina, transmite AFP. Sâmbătă au avut loc manifestaţii similare la Lübeck (nord) şi la Stuttgart.

La Frankfurt, demonstranţii s-au strâns mai întâi în apropierea cartierului bancar din oraş, unde s-a aflat în faţa unei contra-manifestaţii pro-Ucraina, cele două adunări fiind despărţire de un important cordon de poliţie.

Manifestaţia prorusă s-a pus în mişcare pentru a ajunge, potrivit organizatorilor, la cimitirul principal din oraş şi a depune flori la mormintele soldaţilor sovietici căzuţi în Al Doilea Război Mondial. În fruntea cortegiului se putea citi pe un banner: ‘Adevăr şi diversitate de opinie în loc de propagandă’.

La Hanovra, unde protestatarii proruşi au organizat un convoi de maşini sub o supraveghere strictă din partea poliţiei, o contra-manifestaţie a strâns 3.500 de participanţi sub sloganul ‘Susţineţi Ucraina’!’, conform poliţei.

Autorităţile germane se tem de un import al conflictului ruso-ucrainean pe teritoriul Germaniei, unde trăiesc 1,2 milioane de persoane originare, ele sau familiile lor, din Rusia şi 325.000 de ucraineni, cărora li s-au adăugat în ultima lună 316.000 de refugiaţi.

Înmulţirea manifestaţiilor care denunţă ‘rusofobia’ ce ar fi cuprins Germania a provocat o vie dezbatere în ţară, autorităţile văzând în ele un pericol de instrumentalizare în favoarea tezelor apărate de Moscova în război.

De la debutul invaziei în Ucraina, poliţia a consemnat 383 de delicte anti-ruse şi 181 anti-ucrainene.