Cea mai mare fermă de păsări din Europa a pierdut peste patru milioane de pui din cauza deshidratării și a lipsei de hrană

Patru milioane de pui morți spun povestea sumbră a unei ferme din Ucraina. Agricultura, cea mai importantă industrie a țării, în impas

Cea mai mare fermă de păsări din Europa, de pe coasta ucraineană ocupată a Mării Negre a pierdut aproape patru milioane de pui din cauza deshidratării și a lipsei de hrană din timpul invaziei rusești, scrie Wall Street Journal. Îi revine managerului fabricii, Andriy Chirkov, sarcina de a curăța dezastrul lăsat în urmă.

După închiderea centralei locale de către armata rusă, sistemul automat de hrănire a păsărilor a încetat să mai funcționeze. Ca urmare, puii de la ferma Chornobaivske, din sudul țării, au murit în masă.

Unitatea, care exportă în mod obișnuit aproximativ un miliard de ouă pe an, este doar una dintre cele care au fost greu lovite de război.

Managerul fermei de păsări are sarcina periculoasă de a scăpa de mormanele de păsări moarte. Acesta a trebuit să sape gropi pe care le-a umplut cu cadavrele puilor, astfel încât să protejeze sursele locale de apă de contaminare.

„Nu este o imagine prea frumoasă. Luăm păsările, le transportăm și le îngropăm”, spune acesta.

Chirkov spune că sarcina nu este una deloc ușoară, în contextul în care soldații ruși trag înspre el.

Agricultura din Ucraina nu numai că joacă un rol crucial în hrănirea populației ucrainene dar și a celei europene, dar este și cel mai mare contribuitor la economia țării, impasul în care se află putând încetini reclădirea țării în cazul în care va fi din nou pace.

Războiul a perturbat deja exporturile de grâu, ulei de floarea soarelui și alte produse agricole, dinspre Ucraina, crescând costurile alimentare globale.