Ungaria a găsit soluția pentru plata gazului rusesc

Ungaria intenționează să plătească pentru gazul rusesc în euro prin intermediul Gazprombank (GAZP.MM), care va converti plata în ruble, pentru a îndeplini o nouă cerință stabilită de președintele Vladimir Putin, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto, citat de Reuters.

Putin a avertizat Europa că riscă să i se întrerupă livrările de gaze dacă nu plătește în ruble, în contextul în care încearcă să se răzbune pe sancțiunile occidentale pentru invazia Moscovei în Ucraina.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Premierul Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Ungaria este pregătită să plătească ruble pentru gazul rusesc, făcând notă aparte din discursul Uniunii Europene, care a căutat să facă front comun, pentru a se opune cererii Moscovei de plată în această monedă.

„În ceea ce privește plata în ruble, avem o soluție care nu încalcă nicio sancțiune, dar în același timp asigură aprovizionarea cu gaze a Ungariei”, a declarat Szijjarto.

Szijjarto a precizat că opțiunea de a plăti facturile în altă monedă în loc de euro a fost inclusă într-un contract bilateral între CEE Energy și Gazprom Export încheiat în septembrie, care va fi acum modificat pentru a reflecta schimbările planificate.

El nu a intrat în detalii și nu a fost clar dacă scăderile monedei rusești vor afecta în vreun fel noile condiții de plată.

Szijjarto a adăugat că Ungaria, care se bazează pe Rusia pentru cea mai mare parte a petrolului și gazelor sale, s-a opus ca UE să adopte o abordare comună a problemei, pe care Budapesta o consideră o chestiune bilaterală.

Orban, al cărui guvern a întreținut relații de afaceri strânse cu Moscova timp de peste un deceniu, a ajuns la putere pentru al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor de acum o săptămână, în parte pe baza promisiunii de a păstra securitatea aprovizionării cu gaze pentru gospodăriile maghiare.

Executivul Uniunii Europene elaborează propuneri pentru un embargo petrolier al UE asupra Rusiei, au declarat luni miniștrii de externe ai Irlandei, Lituaniei și Olandei, deși nu există încă un acord pentru interzicerea țițeiului rusesc.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Alexandru Tănase: Cine va plăti factura politică pentru zâmbetul batjocoritor al dlui Herman von Hebel?

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă...

Dinu Plîngău: Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția

Dinu Plîngău declară că Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea. Potrivit lui Dinu Plîngău, dincolo de acuzațiile privind încălcarea legislației și comiterea anumitor ilegalități descrise în presa internațională, întregul proces, care presupune nu doar evaluarea integrității...

Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță. Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica