Întârzierea reparaţiei la Termoelectrica afectează securitatea energetică și compania poate rata venituri de un miliard de lei?

Grupul de companii desemnat iniţial să repare şi să modernizeze două blocuri energetice la Termoelectrica neagă faptul că licitaţia pe care au câştigat-o ar fi fost trucată, și susțin că rezilierea contractului ar fi în beneficiul Centralei Termoelectrice Moldovenești de la Cuciurgan, controlată de grupul Inter RAO EES din Rusia.

Potrivit reprezentanţilor Horus licitaţia a fost una corectă și nu a fost organizată în favoare unui singur ofertant, iar prin acțiunile întreprinse recent se urmăreşte de fapt împiedicarea lucrărilor de modernizare a Termoelectrica, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Termoelectrica poate rata venituri de miliarde

„La toate etapele de negociere a contractului au participat reprezentanţii instituţiilor abilitate ale statului. Afirmaţia potrivit căreia licitaţia a fost trucată este un fals ordinar. Cât priveşte partenerul din consorţiu care se spune că se află sub sanţiuni.

Noi sigur că am solicitat opinia Băncii Mondiale, care printr-o scrisoare ne-a spus că nu există nicio problemă ca Power Machines să participe la licitaţie”, a declarat Mihai Godea, director pentru Dezvoltare, Horus SRL

Potrivit lui întârzierea lucrărilor de reparaţie poate afecta grav securitatea energetică a Republicii Moldova și duce în prag de faliment Termoelectrica. Or, perioada de reparație este de circa șase luni până la începerea sezonului de încălzire. În consecinţă rezilierea contractului poate lăsa Termoelectrica doar cu un bloc în funcţiune, pentru că blocurile 2 şi 3 sunt practic nefuncţionale.

Doar nefuncționarea unui bloc semnifică un miliard de lei venit ratat pentru Termoelectrica, și circa 350 milioane lei profit ratat, a estimat Mihai Godea, care a sugerat că de o astfel de situaţie cel mai mult va beneficia Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de Inter RAO EES din Rusia.

“Este cinic să se opereze cu explicații legate de războiul din Ucraina pentru anularea acestui contract, în condițiile în care Republica Moldova plătește pentru gazele naturale rusești și energia electrică produsă de o companie rusească în regiunea Transnistreană circa 1 miliard de dolari anual”, a declarat directorul Horus, care anterior a fost lider de partid.

Citiți detalii – Horus nu a primit nicio notificare oficială de modificare statutului contractului