Uriaşul grup chinez de petrol şi gaze se va retrage din Marea Britanie, Canada şi SUA. Au motive …

Cel mai mare producător offshore de petrol şi gaze din China, CNOOC se pregăteşte să renunţe la operaţiunile sale din Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, din cauza îngrijorărilor Beijingului că activele ar putea fi supuse sancţiunilor occidentale, notează news.ro.

Legăturile dintre China şi Occident sunt de mult timp tensionate din cauza comerţului şi a drepturilor omului, iar tensiunea a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care China a refuzat să o condamne.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că China s-ar putea confrunta cu consecinţe dacă ar ajuta Rusia să evite sancţiunile occidentale, care includ măsuri financiare cum ar fi restricţionarea accesului Rusiei la valută şi complicarea procesării plăţilor internaţionale.

CNOOC nu a comentat imediat informaţiile.

Companiile efectuează periodic revizuiri ale portofoliilor lor, dar ieşirea care este pregătită ar avea loc la mai puţin de un deceniu după ce CNOOC, deţinută de stat, a intrat în cele trei ţări printr-o achiziţie de 15 miliarde de dolari a companiei canadiene Nexen, o înţelegere care a transformat grupul chinez într-un producător mondial de top.

Activele, care includ participaţii în câmpuri de hidrocarburi importante din Marea Nordului, Golful Mexic şi mari proiecte canadiene de nisip petrolier, produc aproximativ 220.000 de barili echivalent de petrol pe zi (boed), potrivit calculelor Reuters.

Luna trecută, Reuters a scris că CNOOC a angajat Bank of America pentru a pregăti vânzarea activelor sale din Marea Nordului, care includ o participaţie la dintre cele mai mari zăcăminte din bazin.

Pe măsură ce încearcă să părăsească Occidentul, CNOOC caută să achiziţioneze noi active în America Latină şi Africa şi, de asemenea, doreşte să acorde prioritate dezvoltării de noi proiecte mari în Brazilia, Guyana şi Uganda, au spus sursele. ‘

CNOOC încearcă să vândă active ”marginale şi greu de gestionat” în Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, a declarat pentru Reuters o sursă principală din industrie.

Toate sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii problemei.