Autoritățile de la Chișinău încă nu au publicat Chestionarul primit de la UE. Georgia publică versiunea identică cu a Moldovei

Potrivit lui Dionis Cenușa, cercetător politic, ”chestionarul primit de Georgia este identic cu cel oferit Moldovei”.

”Având în vedere că autoritățile de la Chișinău încă nu au publicat Chestionarul primit de la UE (prima parte), dar și reieșind din faptul că procesul trebuie să fie transparent, am decis să public Chestionarul recepționat de Georgia.

Spre deosebire de autoritățile moldovenești, MAE-ul Georgiei astăzi a promis să publice documentul și asta a făcut-o tot azi.

Chestionarul primit de Georgia este identic cu cel oferit Moldovei.

Sper că în urma acestei publicări, Ministerul de Externe de la Chișinău să publice chestionarul moldovenesc., crede Dionis Cenușa

Documentul primit de Georgia, la fel ca și chestionarele recepționate de Moldova și Ucraina conțin întrebările din prima parte (până la 400 de întrebări fiecare). Documentele sunt valabile în engleză.

A doua parte a Chestionarului este mult mai voluminoasă și ar putea număra peste 2.000 de întrebări.

Amintim că Republica Moldova, la fel ca Georgia, a primit chestionarul din partea Uniunii Europene, a cărui completare este unul din primii pași spre obținerea statutului de stat candidat la primirea în UE.

Aflat la Luxembourg, unde are loc reuninea miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației moldovene Nicu Popescu a confirmat că primit chestionarul de la comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi.

Nicu Popescu a numit momentul „istoric”.

„Noi în Rep. Moldova vom face tot ce putem mai bine pentru această oportunitate istorică de a duce țara mai aproape de Uniunea Europeană și în Uniunea Europeană.
Contăm pe cooperarea noastră excelentă cu Georgia în următoarele luni și următorii ani”.