ULTIMA ORĂ: Coloană de camioane lungă de 80 de km, la granița dintre Polonia și Belarus

O coloană uriașă de camioane s-a format sâmbătă noaptea la granița dintre Polonia și Belarus, în condițiile în care șoferii ruși și bieloruși încearcă să părăsească Uniunea Europeană în termenul limită impus prin al cincilea pachet de sancțiuni.

În preajma termenului limită de sâmbătă, coloana de camioane ajunsese la 80 de kilometri, unele dintre ele fiind blocate de 33 de ore, scrie BBC.

Potrivit celui de-al cincilea pachet de sancțiuni contra Rusiei, din 9 aprilie camioanele din Rusia și Belarus nu au mai putut intra în Uniunea Europeană, iar cele aflate în cursă au avut termen ca până în 16 aprilie să revină în țara lor. Măsura nu se aplică transportului rutier de mărfuri care livrează produse farmaceutice, medicale, alimentare şi agricole, inclusiv grâu, şi nici livrărilor de energie, metale neferoase şi îngrăşăminte.

Mai multe imagini filmate cu drona au arătat cozile uriașe la graniță pe măsură ce termenul limită de la miezul nopții se apropia.

Un șofer din Belarus a spus că mai are încă mulți kilometri de parcurs și că este greu de crezut că se va încadra în termenul limită.

La miezul nopții, timpul de așteptare la graniță era de 12 ore, iar la frontieră așteptau până la 400 de camioane.

Între timp, nu se știe ce se va întâmpla cu alte mii de camioane din cele două țări despre care se estimează că se află în prezent pe teritoriul UE. Ele sunt în pericol de a fi confiscate de autorități.

Un reprezentant al transportatorilor din Polonia s-a arătat îngrijorat de faptul că o astfel de mișcare ar putea duce la măsuri similare împotriva camioanelor poloneze care trec prin Rusia și Belarus în drumul lor înapoi spre casă.