Guvernul a aprobat proiectul rectificării bugetului de stat cu un deficit bugetar de 19,4 miliarde de lei

Bugetul de stat pentru anul 2022 a fost rectificat de Guvern. Proiectul va fi expediat comisiilor parlamentare, iar ulterior urmează a fi supus dezbaterilor în plenul Parlamentului. Potrivit documentului, deficitul bugetar pentru anul 2022 s-a majorat cu 28%.

Autoritățile își planifică să finanțeze deficitul enorm din acest an din banii împrumutați de la FMI, Banca Mondială și din creditele oferite de Guvernul Poloniei și cel al Franței, notează Realitatea.md.

Potrivit proiectului de rectificare a legii bugetului de stat pentru anul 2022, veniturile bugetului de stat pentru 2022 vor fi 52,7 miliarde de lei, în creștere cu 5,3%, cheltuielile – 72,08 miliarde de lei, în creștere cu 10,6%,

“Este o rectificarea care a venit ca răspuns la multiplele crize cu care s-a confruntat Republica Moldova odată cu creșterea prețurilor la resursele energetice, și a prețurilor în general și efectele războiului din Ucraina. Rectificarea este determinată schimbarea indicatorilor macroeconomici. Creșterea economică de 0,3%, nivelul inflației este de 15,7%, majorarea exporturilor cu 4,5%, a importurilor cu 6,9%, a creșterii salariului mediu pe economie cu 15,1%”, a spus ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi.

În acest an înregistrăm și un deficit bugetar enorm de 19,4 miliarde de lei, în creștere cu 28%. Ministrul Finanțelor spune că deficitul bugetar va fi acoperit din surse externe, în condițiile în care instituțiile financiare internaționale și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au acceptat să ne ofere împrumuturi.

“Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 19,4 miliarde de lei, cu o creștere de 4,25 miliarde lei. În structura surselor de finanțare a deficitului se produc modificări semnificative reieșind din faptul că sursele interne devin mai costisitoare, iar accesul la resursele creditate, oferite pe plan extern sunt mult mai ieftine. Majorarea sumelor împrumuturilor se preconizează din contul împrumutului din cadrul programului cu FMI, programului cu Banca Mondială, precum și din contul atragerii unor împrumuturi noi din partea Guvernului Poloniei și Guvernului Franței”, a spus Dumitru Budianschi.

Potrivit proiectului de rectificare, soldul datoriei de stat la finalul anului 2022 se estimează la 102 miliarde de lei, iar ponderea datoriei de stat în PIB nu va depăși 37,3%.

Guvernul a rectificat bugetul de stat pentru 2022; „Este un răspuns la criza prețurilor și efectele războiului din Ucraina”

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pentru 2022, notează Jurnal.md. Este o rectificare care a venit ca răspuns multiplelor crize cu care s-a confruntat RM în ultima perioadă – creșterea prețurilor la resursele energetice, creșterea prețurilor în general și efectele războiului din Ucraina, a precizat ministrul Finanțelor.

„Am reușit să negociem cu partenerii externi finanțarea adițională în cazul mai multor programe foarte bune pentru antreprenori, pentru oameni. Am reușit să găsim fonduri foarte ieftine care ne vor ajuta să trecem de această perioadă dificilă. Avem o creștere și a volumului de granturi. Îl apobăm astăzi ca și Parlamentul să aibă timp să-l examineze. Avem și o dată limită pentru ca să putem aproba bugetul pentru ședința Consiliului de Observatori al FMI ca să reușim să primim finanțarea adițională”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Rectificarea bugetului se bazează pe indicatorii economici revizuiți, și anume o creștere economică de 0,3%.