Şeful ONU va merge în Rusia şi apoi în Ucraina săptămâna viitoare

Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, va vizita săptămâna viitoare Rusia, unde va fi primit de Vladimir Putin, iar două zile mai târziu va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

“Marţi, 26 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va sosi la Moscova pentru discuţii cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. El va fi primit şi de preşedintele Vladimir Putin”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

ONU a confirmat ulterior această vizită, care va marca prima întâlnire dintre Antonio Guterres şi Vladimir Putin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Şeful ONU va vizita apoi Ucraina unde “va avea o întâlnire cu ministrul de externe Dmitro Kuleba şi va fi primit de preşedintele Volodimir Zelenski la 28 aprilie”, a anunţat Organizaţia într-un comunicat.

De asemenea, Antonio Guterres intenţionează să se întâlnească la faţa locului cu echipele agenţiilor ONU “pentru a discuta despre o consolidare a ajutorului umanitar destinat ucrainenilor”.

Antonio Guterres le-a trimis marţi scrisori preşedintelui Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi Kiev.

De la începutul intervenţiei ruse în Ucraina la 24 februarie, ONU a fost marginalizată în conflict, printre altele din cauza rupturii provocate de această criză între cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, din care Moscova face parte împreună cu Washington, Paris, Londra şi Beijing.

De când Antonio Guterres a afirmat că Rusia încalcă Carta ONU prin trimiterea de trupe în Ucraina, preşedintele rus a declinat orice contact cu şeful ONU, refuzând să discute cu acesta la telefon.

Antonio Guterres a avut, de asemenea, puţine contacte cu preşedintele ucrainean, cu care a purtat o singură convorbire telefonică, la 26 februarie.

Marţi, el a denunţat noua ofensivă rusă în estul Ucrainei şi a cerut ambelor părţi să înceteze lupta pentru o “pauză umanitară” de patru zile cu ocazia Paştelui ortodox.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Vasile Bolea despre forumul economic CSI: “Este important să restabilim piețele tradiționale pentru antreprenorii din Republica Moldova”

Delegația partidului ”Renaștere”, formată din deputați și consilieri raionali, participă la Forumul Economic Internațional al statelor membre ale CSI de la Moscova. Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că ”este foarte important ca Moldova să aibă posibilitatea...

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și...

VIDEO Vasile Bolea: Acordurile comerciale cu CSI reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, declară că acordurile comerciale cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) reprezintă un avantaj incontestabil pentru Republica Moldova. Este mai important astăzi, când unele țări folosesc în lupta de concurenţă metode nu tocmai...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica