Dodon: Cineva foarte tare și-ar dori atragerea Moldovei ca parte activă în războiul din Ucraina

Igor Dodon consideră că la mai multă lume s-a creat impresia că cineva foarte tare și-ar dori atragerea Moldovei ca parte activă în războiul din Ucraina

Potrivit lui Igor Dodon, ”Moldova nu vrea război. Nu vor război nici cetățenii, nici forțele de opoziție, nici familiile soldaților noștri.

Și sunt convins că nici conducerea de la Tiraspol nu dorește război, chiar dacă situația acolo este foarte tensionată și în ultimele 24 de ore pe teritoriul transnistrean s-au produs incidente grave, de care n-au mai fost în ultimii 30 de ani.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Nimeni din Moldova, nimeni de pe ambele maluri ale Nistrului nu vrea vărsare de sânge și nu vrea să fie implicat într-un război străin.
Și sper că Guvernarea de la Chișinău înțelege cât de ușor poate fi provocat astăzi un conflict armat în regiunea transnistreană, la sugestia și cu implicarea diferitor actori politici din exterior. Or, la mai multă lume s-a creat impresia că cineva foarte tare și-ar dori atragerea Moldovei ca parte activă în războiul din Ucraina. Acest fapt este extrem de periculos pentru securitatea țării și pentru viața moldovenilor.

De aceea, ca ex-președinte, ca politician de opoziție, ca simplu cetățean consider că guvernarea trebuie să acționeze foarte precaut și responsabil în asemenea context alarmant. Mai întâi de toate, Guvernarea, dar mai ales Președinția, trebuie să ofere un mesaj clar prin care să liniștească societatea, să dea asigurări ferme că vor fi evitate scenariile care pot aduce război peste Moldova.

Și să nu se grăbească să acuze de provocări o parte sau alta, așa cum s-a întâmplat deja. În asemenea chestiuni, e necesar de păstrat o pauză diplomatică necesară pentru acumularea tuturor datelor relevante.

De asemenea, Guvernarea trebuie să informeze oficial societatea despre acțiunile legate de tranzitul unor mărfuri de uz militar, inclusiv combustibil, pe teritoriul Republicii Moldova spre Ucraina. Care este costul politic pentru asemenea acțiuni? De ce ele sunt ținute în secret? Cum se împacă asta cu poziția neutră a țării? Noi cerem încetarea acestor și altor acțiuni care pun în situație de risc militar major Moldova și cetățenii.

Fac apel și la întreaga clasă politică să dea dovadă de echilibru și de maturitate în exprimarea opiniilor, să nu propage dezbinarea și ura, și să contribuie cât mai bine la coeziunea socială și la consolidarea statutului nostru de neutralitate.

Președintele țării, Ministrul de Externe, Parlamentul trebuie să facă demersurile necesare către Președinții tuturor țărilor-partenere și să ceară respectarea statului de neutralitate a Moldovei. Să accentueze totodată că Transnistria este parte a Republicii Moldova, iar Neutralitatea Țării se extinde pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Guvernarea trebuie să informeze oficial societatea despre acțiunile legate de tranzitul unor mărfuri de uz militar, inclusiv combustibil, pe teritoriul Republicii Moldova spre Ucraina

De asemenea, îndemn conducerea de la Chișinău să ia legătură cu autoritățile din regiunea transnistreană (nu doar prin intermediul OSCE) și să elaboreze o agendă comună pentru a face față acestor provocări.

Un conflict, în aceste condiții, poate izbucni foarte ușor, dar e aproape imposibil de oprit fără victime și distrugeri. Să nu uităm asta și să păstrăm pacea, fiindcă pacea în Moldova depinde și de noi, nu doar de interesele unor sau altor factori din exterior”, mai scrie Igor Dodon pe Facebook.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

VIDEO Fadei Nagacevschi: Toată responsabilitatea pentru eșecul prevetting-ului și vetting-ului este a Maiei Sandu

„Prevetting-ul și vetting-ul nu este a Parlamentului. Este inițiativa exclusive a Maiei Sandu. Tot eșecul este exclusiv al Maiei Sandu. Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco au fost pe post de instrumente, utilizați pentru promovarea acestei reforme. Dar în continuare efectele adverse și eșecul sunt...

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Veronica Mihailov-Moraru: Am discutat mai multe opțiuni

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Vor fi incluse noi prevederi. Acestea deja au fost discutate cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Discuții sunt inclusiv cu reprezentanții Comisiei Europene. Regulamentul nu va schimba criteriile de selecție a procurorului, dar va detalia procedura...

Țara cu cel mai mare număr de miliardari din lume. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților

Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite Nexta.ro. Este pentru prima dată când cel mai populat oraş din India ocupă primul loc în Asia. În...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica