ULTIMA ORĂ | Pentagonul | SUA nu dorește extinderea conflictului ucrainean în Moldova

Statele Unite nu doresc ca conflictul ucrainean să se extindă și în Moldova, a spus Lloyd Austin, general american, secretar al apărării al Statelor Unite ale Americii.

„Desigur că nu vrem nicio extindere”, a spus el în timpul unei conferințe de presă în Germania, citat de RIA Novosti.

Secretarul american al Apărării a confirmat că armata americană este informată cu seria de incidente din Transnistria și investighează detaliile din spatele acestora.

“Am văzut rapoarte privind atacurile recentă și continuăm să investigăm cauzele. Încă analizăm și nu suntem încă foarte siguri ce s-a întâmplat acolo”, a spus Austin.

Au avut loc trei atacuri teroriste în Transnistria – în clădirea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, pe teritoriul unei unități militare de lângă satul Parcani și turnul unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Mayak.

Un cod „roșu” de amenințare teroristă a fost introdus în republică. Comisia de anchetă a Transnistriei a deschis dosare penale în temeiul articolului „un atac terorist comis de un grup de persoane care foloseau arme de foc”.

O sursă din Tiraspol a spus că atacurile teroriste din Transnistria au fost comise de trei persoane neidentificate sosite de pe teritoriul Ucrainei.

Maia Sandu consideră că exista neînțelegeri între forțele din interiorul Transnistriei, iar Krasnoselski face apel la conducerea Kievului și Chișinăului. UE a refuzat să comenteze informațiile despre evenimentele din Transnistria. Kremlinului consideră ”veștile din Transnistria, este un motiv de serioasă îngrijorare.

Amintim că astăzi în stânga Nistrului au avut loc explozii pe teritoriul centrului de radio și televiziune Maiac din regiunea Grigoriopol.

O antenă gigantică de megawați, de aproximativ 100 de metri înălțime, este capabilă să transmită unde scurte la orice distanță – undele pot înconjura Pământul și se pot întoarce înapoi. Antenele radio distruse în Transnistria erau cele mai puternice emițătoare AM din Europa