VIDEO | Maia Sandu | Exista neînțelegeri între forțele din interiorul Transnistriei

Președinta țării Maia Sandu a făcut declarații de presă, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Aceasta a menționat că situația din regiunea transnistreană este tensionată, iar analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că pe durata a mai multor săptămâni, au fost mai multe alerte cu bombe în instituții de învățământ și medicale. Au urma exploziile de ieri de la sediul așa-numitului MGB transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de pe nodul radio-comunicații din Maiak”, a amintit Maia Sandu, citat de Newsmaker.md.

Șefa statului a spus că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

„Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și crează riscuri pentru R. Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni care ar putea pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a mai spus președinta țării.

Maia Sandu a subliniat că aceste tensiuni au loc pe teritoriul necontrolat de guvernul de la Chișinău, dar acest teritoriu este al R. Moldova.

CSS a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:

  1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
  2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul R. Moldova și la frontieră
  3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică
  4. Creșterea nivelului de alertă a tututor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și a securității

„E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false”, a mai spus Sandu.