Va fi extinsă lista produselor social importante, pentru care este limitat adaosul comercial

Peştele roşu și pastele bio pot apărea în lista produselor social importante

Lista produselor social importante, pentru care este limitat adaosul comercial, va fi extinsă, prin includerea a unui șir de produse alimentare, pentru a atenua creșterea accelerată a prețurilor de consum la ele, potrivit unui proiect de lege promovat de Ministerul Economiei.

Astfel autoritățile își propun să extindă lista produselor social importante, pentru care la comercializarea se aplică adaosul comercial limitat, transmite Mold-street.com.

 • Carne de porc pe os (nedezosată) (0203)
 • Carne de pasăre (0207)
 • Pești congelați (0303)
 • Zahăr din sfeclă ( 1701)
 • Paste (nefierte, neumplute și nici altfel preparate) (1902)
 • Ouă proaspete (de găini din specia Gallus domesticus) (0407)
 • Cartofi în stare proaspătă (0701)
 • Ceapă în stare proaspătă (0703)
 • Varză albă în stare proaspătă (0704)
 • Morcovi și sfeclă roșie în stare proaspătă (0706)
 • Sare iodată (2501 00).

“Având în vedere creșterea accelerată a prețurilor de consum pentru categoriile de produse analizate, se impune o intervenție din partea statului în vederea asigurării bunăstării și siguranței consumatorilor, prin completarea listei produselor social importante cu produse alimentare de cerere curentă… Remarcăm că lipsa intervenției ar putea încuraja în continuare stabilirea unor prețuri ne obiective în special de către comercianți și intermediari, ceea ce este în detrimentul atât a populației cât și a producătorilor (în special cei autohtoni)”, susţin autorii.

Preţurile la unele produse au crescut accelerat fără motiv

Ministerul Economiei remarcă faptul că la unele produse prețurile de consum au crescut semnificativ, deşi nu ar fi existat motive.

În acest sens este menţionată carnea de porc care s-a scumpit anul trecut cu 23,1%, mult mai accelerat decât preţurile de achiziţie de la producătorii agricoli, “fapt ce presupune că ar putea exista unele exagerări din partea producătorilor industriali și comercianților”.

Autoriii susţin că “în scopul de a avea o varietate de produse accesibile la preț, care să asigure necesitățile nutriționale de bază ale populației precum și în vederea evitării fentării oricăror norme prin migrarea la alte coduri specifice, se propune pentru unele produse de a extinde Lista cu produse la nivel de poziții tarifare de 4 cifre”.

În acest sens menționează faptul că ponderea produselor de lux în operațiunile economice cuprinse la pozițiile tarifare respective este una neglijabilă.

Carnea de prepeliţă, peştele roşu, pastele bio

Iniţiativa Ministerului Economiei este criticată de Asociaţia Investitorilor Străini (FIA), care o consideră drept “o abordare excesivă”, contrară legislaţiei şi fără o motivare clară.

Legea cu privire la comerțul interior: Produsele şi serviciile se comercializează pe teritoriul Republicii Moldova la preţuri libere de vînzare, cu excepţia preţurilor/tarifelor reglementate de către stat. Preţul la comercializarea produselor/serviciilor social importante de primă necesitate, a căror listă reflectă coşul alimentar al minimului de existenţă, se aprobă de către Guvern şi se reglementează prin limitarea rentabilităţii la producere şi/sau a adaosului comercial la vânzarea acestora.

FIA constată că în această listă au nimerit produse care nu intră în coșul minim de existență: de la peștele roșu congelat, carnea de prepeliţă, raţă şi gâscă pastele premium precum, integrale, bio, organice sau colorate, la zahărul brun sau pudră.

“Subcategoriile enumerate sunt premium și se adresează către un segment de consumatori cu nivel de venit peste mediu”, susţine FIA, care solicită excluderea acestor subcategorii.

De notat că Ministerul Economiei consideră că această măsură ar fi benefică pentru mediul de afaceri, deşi admite că poate determina reducerea profitului scontat al unor agenți economici.

“Unul din beneficii ar putea fi creșterea volumului vânzărilor, deoarece consumatorii vor cumpăra mai multe produse având în vedere prețul accesibil al acestora, ca rezultat se vor diminua pierderile datorate aplicării adaosului comercial limitat asupra unor produse”, mai susţine Ministerul Economiei.

  -----
@omniapres.md