BREAKING NEWS! Germania, SUA, Canada, Israel, Bulgaria au anunțat alertă de securitate în stânga Nistrului. Blinken: Moldova este în pericol

  • BREAKING NEWS! Germania a anunțat alertă de securitate privind călătoriile cetățenilor săi în regiunea transnistreană, în legătură cu înrăutățirea situației de securitate. Berlinul a recomandat cetățenilor germani să evite călătoriile în Transnistria, iar cei prezenți în regiune, să plece.
  • SUA, Canada și Statul Israel au lansat alerte de călătorie și au cerut cetățenilor săi să părăsească de urgență regiunea transnistreană.
  • Bulgaria le cere cetățenilor săi să părăsească de urgență Republica Moldova

Moldova și Georgia sunt în pericol. Ar trebui să fim atenți

Declarația aparține secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, făcută în cadrul Comisiei de credite din Senat, unde senatorii au pus întrebări despre posibila agresiune rusă împotriva Georgiei și Moldovei, transmite Știri.md cu referire la apsny.ge.

Potrivit acestuia, SUA cooperează strâns cu Georgia și Moldova.

„Împărtășesc îngrijorarea cu privire la situația vulnerabilă din Georgia și Moldova. Avem o colaborare foarte strânsă cu ei. Am fost în Moldova acum câteva săptămâni. A fost și secretarul nostru pentru Populație, Refugiați și Migrație.

Am alocat o sumă suplimentară de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Moldova sub auspiciile conferinței germane. Vi s-a prezentat o cerere de finanțare pentru programe în mai multe domenii, inclusiv securitatea cibernetică, stabilizarea economică și rezistența la dezinformare. 

Încercăm să integrăm sistemele lor energetice cu Europa. Cred că am făcut progrese semnificative în conectarea Moldovei, precum și a Ucrainei, la rețeaua europeană de siguranță, dar mai sunt de făcut în această direcție.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că agențiile ONU sunt pregătite pentru fluxuri potențial mari de refugiați în Moldova. Au acceptat deja mulți oameni, aceasta este o țară mică.

Există și probleme legate de Georgia despre care pot vorbi, dar ați pus accentul corect. Trebuie să fim atenți la Georgia și Moldova, pentru că sunt în pericol. Am văzut mai multe incidente în Transnistria și urmărim acest lucru îndeaproape”,

a spus Anthony Blinken.