Ion Chicu: Granturile nu vin ….

În pofida anunțurilor privind numeroase granturi și asistență financiară oferite de diferite state și instituții financiare internaționale, datele Ministerului Finanțelor arată o scădere abruptă la acest capitol. Astfel, în primul trimestru al acestui an au fost primite granturi în valoare de doar 94,5 milioane de lei, din care doar 600.000 de lei sunt granturi primite de la Guvernele altor state, transmite Mold-street.com.

Unde sunt banii din asistența externă promisă

Potrivit Ministerului Finanțelor, valoarea granturilor primite în primele trei luni ale acestui an este de aproape 2,5 ori mai mică decât în aceeași perioadă din anul 2021, când valoarea granturilor recepționate a fost de 232 de milioane de lei. Și la capitolul asistență externă lucrurile nu stau mai bine. Astfel, în primul trimestru al acestui an la bugetul public național a fost înregistrată primirea a circa 408 milioane de lei sub formă de împrumuturi externe, în timp ce în primul trimestru din 2021 Guvernul raporta o asistență externă de peste 1,08 miliarde de lei, adică de 2,7 ori mai mult.

Ion Chicu se întreabă – Cum se întâmplă că guvernarea “pro-europeană” primește ajutor financiar de la europeni de 3 ori mai puțin decât guvernul precedent?

Ion Chicu, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, ”crede că la mulți oameni raționali apare întrebarea firească, cum se întâmplă așa, că guvernarea “pro-europeană” primește ajutor financiar de la europeni de 3 ori mai puțin decât guvernul precedent…

  • Dar la ce bun să le dai la aceștea “cu ghilimele” granturi, când ei cu mare poftă iau credite de la bănci sub 17% anual?
  • La ce bun să le dai bani nerambursabili, dacă ei la capitolul dictatură, lipsă de transparență și corupție repetă “istoria de succes” din 2013-2014?
  • La ce bun să dai granturi unei guvernări, care-și oferă sie premiu de Paște, iar pensionarii sunt lăsați fără “pomene”?

Deoarece granturi nu vin, deficitul bugetului a ajuns la 20 de miliarde de lei. Chiar și așa, președinta și-a majorat bugetul cu încă 1,5 mln.lei. Așa e frumos și solidar, în opinia lor, să iai “pomana” de la bătrâni și să ți-o iei ție de Paște, notează Chicu pe Facebook.