Au fost identificate cauzele cancerului

O echipă de cercetători condusă de Universitatea Yale din Statele Unite a reușit să descopere, în urma unui studiu publicat pe 29 martie 2022 în revista Molecular Biology and Evolution, factorii care cauzează cancerul. Printre aceștia experții menționează expunerile la lumina ultravioletă și tutunul, lucruri care pot fi prevenite prin deciziile umane.

Echipa a cuantificat factorii care provoacă modificări ale ADN-ului, care contribuie cel mai mult la dezvoltarea cancerului în majoritatea tipurilor de tumori ale oamenilor, potrivit Medical Xpress.

”Privind cazurile de mutații genetice specifice, acestea dezvăluie măsura în care expunerile care pot fi prevenite, cum ar fi lumina ultravioletă, au cauzat dezvoltarea tumorilor canceroase la 24 de tipuri ale acestei boli”

a spus Jeffrey Towsend, profesor la Universitatea Yale.

”Putem răspunde acum la întrebarea – după cunoștințele noastre – ”Care este sursa de bază a mutațiilor cheie, care au schimbat acele celule pentru a deveni canceroase, în loc să mențină țesutul normal?”, a afirmat Towsend.

Unele dintre cele mai răspândite tipuri de cancer din Statele Unite sunt cunoscute ca fiind prevenibile prin decizii umane. Cancerele de piele apar în mare parte din cauza expunerii prelungite la lumina ultravioletă a Soarelui, iar cancerele pulmonare sunt cauzate de consumul de tutun.

Oamenii de știință s-au străduit să evalueze cât de mult s-a dezvoltat tumoarea canceroasă, ca urmare a acțiunilor ce pot fi prevenite, în comparație cu îmbătrânirea sau ”șansa”.

Experții au mai descoperit că factorii prevenibili reprezintă o mare parte din formarea tumorilor canceroase formate la nivelul vezicii urinare și ale pielii. Cu toate astea, ei au găsit că în cazul cancerelor de prostată, acestea sunt atribuite proceselor interne asociate vârstei.

Populațiile locale sau oamenii cu anumite profesii care suferă de niveluri exagerat de ridicate de cancer pot fi capabile să folosească rezultatele studiului pentru a descoperi cazurile de expunere la substanțe cancerigene.