Iată probe pentru Procuratura pe schema licitației pentru energia electrică, spune un fost deputat

Alexandr Slusari publică pretinse probe privind schema licitației pentru energia electrică.

Potrivit lui Slusari, ”Nota informativă pentru Consiliul de Administrare ANRE. Din conținutul documentului devine clar cum reprezentanții întreprinderii Energocom au favorizat compania Августа, chiar dacă aceasta nu corespunde criteriilor din caietul de sarcini, neavănd experiența de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 luni.

Aceasta firma a fost creată în august 2020 și este controlată de compania din ofshorul Cipriot Malaceli Limited, care, conform mai multor surse ucrainene, aparține familiei oligarhului prorus Iurii Boico. Dar cel mai interesant că compania respectivă este înregistrată la Cipru pe aceeași adresa cu compania Proteas Services Limited, care figurează în schema cu 400 mln lei, sustrase în 2019 pe linia Moldasig-Asito-Gemeni-Aeroport Catering- Ground Avia Partner – AIR Moldova-ANIK Imobil. Ultima firma aparține lui Vladimir Andronache, de la care cel puțin 1 milion de euro a fost transferat din acest lanț criminal către compania Proteas Services Limited, scrie Slusari pe Facebook.

În loc să tragă semnal de alarmă, să propună anularea licitației trucate și să ceară serviciile speciale să verifice cine stă în spatele acestei înțelegerii între Aвгуста și Termocentrală Cuciurgan, cei din Energocom o promovează schema respectivă contrar normelor legale, iar un secretar de stat din Ministerul Infrastructurii pănă la ultima clipă cu înverșunare apăra ideea semnării contractului cu Augusta la 96,5 dolari pentru 1 Mw/h alături de Cuciurgan cu 96,9 dolari. Bănuiesc că pentru organele de anchetă ar fi interesante discuțiile la ședințele de lucru la doamna prim-ministru pe 28 și 29 aprilie. Relevantă este și întrebare ce a făcut în toata aceasta perioada conducerea Agenției Proprietății Publice, care formal administrează ÎS Energocom.

Așadar, acum Moldova nu plătește prețul independenței. Nu ascultați aceste minciuni patetice. Țara noastră plătește din nou regimului separatist foarte scump pentru interesele obscure și meschine ale unui grup de așa ziși demnitari de stat din Chișinău, precum și pentru reacția foarte întârziată a guvernării la acest lucru. Iar eliberarea autorizației “provizoriei” și ilegale de mediu către uzina metalurgică din Răbnița lovește grav în concurența loială pe piața metalelor și în securitatea economică a statului.

Ar putea fi o imagine cu text
Ar putea fi o imagine cu text care spune „Totodată, data cadrul verificări documentelor încheiat în CERS înserate între singur contract s-a constatat Moldovenească rusă contractului termenul "Moldelectrica" este neînÈ›elegerii varianta date solicitată data varianta grupului iis lucru tehnice, is fiind mecanică. Respectiv, adiÈional corectare fost incheiat „Energocom". financiare care runde negocieri deschise iniÈial (tabelul Nr. ord. ofertanții rezultatele Ofertant Moldovenească TET rezultat, „cel mai licitației anume 000 pret" 6,5 $/MWh necesară, CERS Moldovenească cu preÈul de 96,9 S/MWh, licitației. 96.5 99,5 119,07 fost identificați propus acoperirea acoperirea din sarcina câștigători energia rezultatul negocierilor 000 <aBrycTa> confirmat pầnă 30%, același pret de 96,5$ S/MWh. acceptat crească rata acoperire”