V-ați întrebat vreodată de ce nici Filat, nici Plahotniuc și nici Dodon n-au reușit să semneze un nou contract cu Gazprom, dar Spînu a reușit?

Sunt multe întrebări în spațiu public – de ce nu s-a reușit anterior să se semneze un contract pe 20 de ani cu Gazprom, susține Ion Chicu în cadrul emisiunii Puterea a Patra cu Gheorghe Gonța.

Ion Chicu amintește tuturor că ”ultimul contract de lungă durată Republica Moldova l-a avut în 2006 pe o perioadă de 5 ani cu Gazprom. De atunci, din 2011 și până în 2021 inclusiv, acest contract era prelungit cu un an.

Cum a reușit ”dominatorul” nostru în octombrie să încheie un contract pe cinci ani cu Gazpromul în asemenea condiții, este greu de explicat, de clară Ion Chicu, fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

Dar, nu a fost nicio posibilitate până acum de încheiat un contract nou, de lungă durată. Pentru că, permanent apăreau întrebările datoriilor – rușii puneau întrebarea clar – datoriile. 

De fiecare dată, în baza negocierilor când nu se ajungea la o înțelegere pe istoria datoriilor, se ajungea la înțelegerea că se prelungește contractul cu un an.

Asta a putut Dodon, asta a putut Filat în 2011-2015, asta a putut Plahotniuc, etc. Asta s-a putut. 

Trebuie să negociem în condiții mai dure cu Gazprom. Acum se poate. Trebuie de dorit să facem acest lucru.

Cum au putut aceștia pe cinci ani în asemenea condiții să încheie acest contract, nu știu.

Dar repet, acest contract în luna mai, acum, trebuie denunțat, de întrerupt și nu se va întâmpla nimic dacă în luna mai sau în iunie vom cumpăra gaz la prețul de piață, ori noi și așa procurăm la prețul de piață și să negociem în condiții dure cu Gazprom. Acum se poate. Trebuie de dorit să facem acest lucru.

Este sau nu convenabil să cumperi de două ori mai scump de la ei, fiind și țară membră CSI, având acționar majoritar în Moldovagaz, având această pârghie cum este Transnistria și dependența Transnistriei de contractul cu Gazprom.

Eu sper că doamna Sandu … peste câțiva ani, când va pleca la odihna binemeritată, va scrie niște memoare și va deschide parantezele despre acele două-trei zile după ce a fost semnat de către Spînu acel protocolul. Sper să scrie ce s-a discutat cu partenerii noștri occidentali, cu ucraineni, etc. Sper că dei va scrie despre acest lucru, susține Ion Chicu.