LIVE VIDEO: Eurovision 2022. Ucraina, cu șanse mari să câștige

Toți ochii sunt ațintiți, sâmbătă seara, asupra concursului Eurovision, unde Ucraina se numără printre favorite. Sprijinul pentru piesa care va reprezenta Ucraina la Eurovision, interpretată de Kalush Orchestra, a crescut de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, în condițiile în care de multe ori votul la acest concurs a fost perceput ca fiind unul al simpatiilor politice. În ultimii ani, publicul a căpătat însă o influență semnificativă, grație sistemului de televoting prin SMS.

Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov, vor evolua pe poziția 19.

Câştigătorul Eurovision va fi ales în urma votului juriilor de specialitate din ţările participante, cumulat cu votul publicului. Votul juriului şi votul publicului au ponderi egale.

Cu toate acestea, observatorii spun că dacă Ucraina va câștiga Eurovision 2022, acest lucru se va datora forței conceptului și interpretării cântecului „Stefania” cu care concurează Kalush Orchestra, și nu în primul rând alianțelor de vot sau simpatiei. Reprezentanții ucraineni se numără de ani de zile printre favoriții Eurovision. Ucraina a câștigat Eurovisionul de două ori în secolul XXI – ultima dată în 2016, cu un cântec care făcea aluzie la anexarea Crimeei – și s-a clasat pe locul al doilea la votul publicului de anul trecut.

Ca întotdeauna, mulți oameni vor urmări Eurovisionul în locuri publice, precum baruri și restaurante. Dar având în vedere că orașele ucrainene se află sub restricții pe timp de noapte, este mai probabil ca oamenii să urmărească evenimentul de acasă. În ciuda acestui fapt, starea de spirit este pozitivă. Există o mare speranță că Ucraina va câștiga competiția și, de asemenea, că va pune situația din țară în centrul atenției, relatează Mediafax.