Ion Chicu: Bugetul Președinției, Parlamentului și Cancelariei de Stat sunt cu 41% mai mare decât cel de anul trecut

Ion Chicu, fostul prim-ministru a venit cu un comentariu la explicația Nataliei Gavrilița despre inflația în Republica Moldova și Ucraina.

Prim-ministra a vorbit și despre faptul că rata inflației din Ucraina este cu 10 puncte procentuale mai mică decât în țara noastră.

„Nu putem să comparăm inflația din Republica Moldova cu inflația din Ucraina. Ucraina la moment se află în război și reglementează prețurile mult mai dur. Reglementează exportul. Ucraina este și un mare producător. Aici nu putem compara mere și portocale”, a precizat Gavrilița.

Potrivit lui Chicu, ”dacă înțeleg eu corect, în mintea PAS-ului, țara care se află în plin război are avantaje serioase față de noi în combaterea inflației. Deci, în Ucraina inflația este cu 10,7 p.p. mai mică ca la noi, deoarece ei “au norocul” să fie în război. O fi, nu știu, eu la cursurile (Harvard) de distrugere a statului prin manipularea oamenilor, n-am fost…

Oameni buni, dragi jurnaliști, dați-le un răgaz, mai lăsați-i cu întrebările astea incomode despre prețuri. Nu de alta, dar cu “perlele” astea din gura lor compromit totalmente încrederea oamenilor în acest stat.
Între timp, prețul benzinei a sărit peste 30 de lei/litru.

10,40 lei din acest preț constituie acciză și TVA.

Anul acesta, pentru finanțarea Președinției, Parlamentului și Cancelariei de Stat se vor cheltui din buget peste 900 mln.lei. Adică, circa 40% din suma acumulată de stat din impozitele achitate de moldoveni la procurarea benzinei (anual, se consumă circa 170 mii tone de benzină).

Poate mai tăiați din gusturi, Dna Gavriliță? Bugetul acestor 3 instituții este anul acesta cu 41% mai mare ca anul trecut. Dacă ați fi mai modești la gusturi și nu vă majorați bugetul în așa hal obraznic, la fiecare litru de benzină se putea de lăsat în buzunarul moldovenilor minim căte 1,4 lei, doar sub foarmă de impozite plătite, notează Ion Chicu pe Facebook.