Armata chineză a transmis un „avertisment serios” pentru Stale Unite

Armata chineză a anunţat miercuri că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan, ca „avertisment serios” la adresa interacţiunilor dintre SUA şi insulă, relatează media de stat chineze.

Anunţul vine după ce luni, aflat în vizită în Japonia, preşedintele american Joe Biden a părut să se demarce de anii de „ambiguitate strategică”, afirmând că SUA va apăra militar Taiwanul dacă China va invada insula.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie. SUA, care au stabilit relaţii diplomatice cu Beijingul în 1979, au menţinut relaţii şi cu Taipei şi rămân cel mai important sprijin militar al său.

Joe Biden a răspuns afirmativ luni la o întrebare despre posibilitatea ca SUA să „apere militar Taiwanul”, dacă Beijingul ar invada insula autonomă. „Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a adăugat preşedintele american. „Am fost de acord cu politica unei Chine unice, am semnat-o (…) dar ideea că (Taiwan) poate fi luat cu forţa pur şi simplu nu este potrivită”.

Întrebat câteva ore mai târziu în timpul unei conferinţe de presă la Pentagon despre semnificaţia declaraţiilor preşedintelui american, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a asigurat că nu s-a schimbat nimic.

„Aşa cum a spus preşedintele, politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat”, a spus şeful Pentagonului. „El a reiterat această politică şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan”.

O lege obligă SUA să ajute insula să se apere în cazul unui conflict, dar SUA au aplicat de zeci de ani politica aşa-numitei „ambiguităţi strategice”, abţinându-se să precizeze clar ce circumstanţe le-ar determina să intervină militar pentru a apăra insula.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va ţine joi un discurs foarte aşteptat despre China, a anunţat marţi Departamentul de Stat.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Ceban: La solicitarea administrației locale și a locuitorilor, va fi lansată o nouă rută de transport public spre Cricova

Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu responsabilii din cadrul Primăriei, a mers astăzi în vizită de lucru în orașul Cricova, suburbie a Capitalei. În cadrul vizitei, edilul a discutat cu reprezentanții administrației locale despre proiectele realizate în comun, necesitățile și obiectivele investiționale,...

(DOC) Partidul Nostru a depus la CEC cererea prealabilă împotriva refuzului de a înregistra Grupul de inițiativă

Partidul Nostru a depus joi, 18 aprilie, la Comisia Electorală Centrală cererea prealabilă împotriva refuzului de a înregistra Grupul de inițiativă în susținerea alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul a fost făcut de către unul dintre liderii formațiunii, Elena Grițco. „Este clar pentru toată lumea, inclusiv juriști...

O nouă dronă a fost observată în apropiere de baza aeriană Mihail Kogălniceanu. A fost sesizat Parchetul Militar

O dronă, cel mai probabil de natură comercială, a fost observată miercuri, 17 aprilie, în intervalul orar 20.54 – 21.51, de către personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, într-o zonă aflată la aproximativ 4 -5 km de...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica