Ministru german: Unitatea Europei începe să se prăbușească

Guvernele Uniunii Europene nu au reușit să ajungă duminică la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, dar vor continua negocierile luni dimineață, încercând să pregătească un acord la timp pentru un summit UE de luni după-amiază, a declarat un oficial al UE, relatează Reuters.

Propunerea aflată în discuție acum între țările UE presupune interzicerea petrolului rusesc livrat UE pe mare până la sfârșitul anului, dar prevede o scutire pentru petrolul livrat de conducta rusă Drujba, care furnizează Ungaria, Slovacia și Cehia.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Sancțiunile propuse pentru importurile de petrol rusesc fac parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Pachetul include eliminarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank SBMX.MM, de la sistemul de mesagerie SWIFT, interzicerea radiodifuzorilor ruși din UE și adăugarea mai multor persoane pe o listă de persoane ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, și-a exprimat îngrijorarea că unitatea Uniunii Europene privind noile sancțiuni împotriva Rusiei „începe să se prăbușească”, relatează Reuters.

„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa rămâne unită. În vederea summit-ului de mâine, să sperăm că va continua așa. Dar începe deja să se prăbușească”, a spus el la o conferință de presă mai devreme astăzi.

Budapesta a respins propunerea de derogare de doi ani

Această nouă salvă de sancțiuni este blocată de Ungaria, o țară fără ieșire la mare, care depinde în proporție de 65% de petrolul transportat din Rusia de conducta Drujba. Sancțiunile UE necesită unanimitatea celor douăzeci și șapte, potrivit AFP.

Budapesta a respins propunerea de derogare de doi ani care i-a fost oferită și a cerut cel puțin patru ani și aproape 800 de milioane de euro în finanțare europeană pentru a-și adapta rafinăriile. Într-un context în care planul de redresare post-Covid al Budapestei rămâne blocat de Bruxelles din cauza încălcării statului de drept în Ungaria, ar părea dificilă acordarea de fonduri europene.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Lavrov spune că planul de pace al Ucrainei este inutil

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat, într-un interviu publicat vineri că planul de pace propus al Ucrainei este inutil, deoarece se bazează pe noțiuni inacceptabile precum retragerea Moscovei din zonele pe care le-a capturat, relatează telex.md. Lavrov a declarat pentru cotidianul moscovit Izvestia...

Alexandru Tănase: Cine va plăti factura politică pentru zâmbetul batjocoritor al dlui Herman von Hebel?

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă...

Dinu Plîngău: Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția

Dinu Plîngău declară că Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea. Potrivit lui Dinu Plîngău, dincolo de acuzațiile privind încălcarea legislației și comiterea anumitor ilegalități descrise în presa internațională, întregul proces, care presupune nu doar evaluarea integrității...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica