Premierul se deplaseză la Baku pentru a confirma cantităţile de gaz azer

Premierul bulgar Kiril Petkov a afirmat că va merge la Baku, în Azerbaidjan, săptămâna aceasta pentru a confirma cantităţile de gaz azer care urmează să fie livrate Bulgariei. Adresându-se marţi jurnaliştilor în oraşul Veliko Tarnovo, centru-nord, Petkov a spus că se aşteaptă ca interconexiunea cu Grecia, care va transmite un miliard de metri cubi de gaz azer pe an, să fie operaţională în iulie.

Ion Chicu: Problema guvernării este atitudinea lor față de oameni, față de cadrele din sectorul public

”Încercăm să facem un amestec între gazul lichefiat şi gazul din Azerbaidjan, astfel încât preţul mediu de livrare să fie mai bun decât cel al Gazprom, pentru a ne asigura că economia bulgară este competitivă şi diversificată”, a spus el.

În ceea ce priveşte situaţia politică din Bulgaria, premierul a anunţat că se aşteaptă ca guvernul să continue să lucreze şi să fie stabil, în pofida ieşirii partidului ”Există un Astfel de Popor” (TISP) din coaliţie.

Dacă nu avem 22 de legi adoptate până la sfârşitul anului, pierdem şi blocăm 20 de miliarde de Leva din fonduri europene pentru economia bulgară, a spus Petkov, referindu-se la adoptarea revizuirilor bugetului de stat pe 2022 şi a pachetului de legi necesar pentru a începe implementarea Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă. El a subliniat că acum este important să se ajusteze pensiile, ceea ce nu se întâmplă, familiile tinere nu beneficiază de scutiri suplimentare de taxe, preţurile rămân mari, diversificarea gazelor trebuie să continue, iar ţara trebuie să se pregătească pentru un eventual nou val de COVID în această toamnă.

Dacă intrăm într-o serie de alegeri în acest moment, ar fi într-adevăr o pierdere de timp. Toată lumea trebuie să-şi dea seama de ce se află în Adunarea Naţională şi care este responsabilitatea lor, a reiterat Petkov.

Amintimc că și Moldova discută despre aprovizionarea cu gaze naturale cu Azerbaidjan: sunt șanse reale ca Chișinăul să aibă în curând o sursă alternativă de combustibil, a spus viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

“Sunt șanse reale ca Moldova să cumpere gaze din Azerbaidjan, aceasta va fi o oportunitate de diversificare a surselor de aprovizionare. Nu voi numi date precise, dar vom avea o alternativă garantată în următorii ani”, a spus Spînu la TV8. a relatat RIA Novosti.

 

  -----
@omniapres.md