BREAKING NEWS: Rusia a închis una dintre cele mai mari conducte din lume care transporta petrol până la Marea Neagră

Un tribunal din Rusia a ordonat închiderea pentru 30 de zile a Consorțiului Conductei Caspice (CPC), una dintre cele mai mari conducte din lume care transportă petrol din Kazahstan până pe coasta rusească de la Marea Neagră, ceea ce ar putea agrava criza energetică modială, scrie Retuers.

Conducta a exportat anul trecut până la 54 de milioane de tone, echivalentul a 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, de țiței din Kazahstan prin Marea Neagră.

Consorțiul, care administrează în jur de 1% din tot petrolul la nivel global și include marile companii americane Chevron și Exxon, a anunțat că trebuie să se supună deciziei Curții de a suspenda activitatea și că hotărârea are legătură cu gestionarea deversărilor de petrol.

Conducta CPC a intrat în atenția lumii odată cu izbucnirea războiului din Ucraina pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială” și care a dus la restricționarea exporturilor rusești și la creșterea prețurilor la energie.

SUA au impus sancțiuni împotriva petrolului rusesc, dar a spus că livrările din Kazahstan prin Rusia nu ar trebui să fie afectate.