Ion Chicu: Dacă nu întreprindeți de urgență aceste acțiuni, oamenii disperați vor veni la voi

Ion Chicu, vine cu recomandări practice pentru Natalia Gavrilița și să ”întreprindă de urgență aceste acțiuni pentru a salva familiile tinere cu credite ipotecare, oamenii disperați vor veni la voi. Ei nu vor avea unde locui. Și nici părinții lor n-au cum să-i adăpostească. Gândiți-vă bine la asta, cei care de nimic nu răspundeți.

Ex-premierul, Ion Chicu insistă ”reduceți de urgență rata de bază, că nu are nimic cu inflația generată de analfabetismul și corupția voastră. Reduceți marja bancară de la 3% la 1% pentru creditele deja active.

“Cei care au stat la baza” acestui Program sunt de vina, că niște analfabeți corupți de la guvernare nu sunt în stare să înțeleagă ceea ce le spunem încă din decembrie 2021, când au tot dat cu piciorul în BNM să majoreze rata de bază până la 18,5%. Încă de atunci v-am spus, că o să aduceți dobânzile creditelor la 15-20%, ceea ce și s-a întâmplat.

Dacă n-ați umbla cu paradele prin oraș, la măsuri de susținere a debitorilor ipotecari trebuia să vă gândiți încă de atunci. Sau, cel târziu de la începutul lui iunie, când BNM a informat despre creșterea indicelui de referință cu 5,35%.

E bine că “analizați” primele două puncte din ce v-am recomandat noi săptămâna trecută. Dar implementați-le rapid pe toate 4, că suferă grav nu doar cei din Prima Casă, dar și zeci de mii de tineri cu credite ipotecare obișnuite. 

Reduceți de urgență rata de bază, că nu are nimic cu inflația generată de analfabetismul și corupția voastră. Reduceți marja bancară de la 3% la 1% pentru creditele deja active. Pentru cele noi, din 1 iulie, puteți lăsa la 3%.

Ați rămas fără niciun leu în buget pentru compensări beneficiarilor de credite ipotecare, inclusiv celor din Prima Casă – așa știți voi a planifica bugetul. Ministerul Finanțelor deja nu poate achita acele compensații, că sumele planificate au fost executate. Rectificați de urgență legea bugetului și alocați sumele necesare până la sfârșit de an, considerând și modificările de formulă, pe care vi le-am sugerat în pct.2, săptămâna trecută. Acei 800 mln.lei, pe care zilele astea trebuie să-i dați BNM-ului pentru acoperirea furtului miliardului din 2014, pe când erați la guvernare în gruparea lui Filat, dați-i acum la ajutor oamenilor.

Dacă nu întreprindeți de urgență aceste acțiuni pentru a salva familiile tinere cu credite ipotecare, oamenii disperați vor veni la voi. Ei nu vor avea unde locui. Și nici părinții lor n-au cum să-i adăpostească. Gândiți-vă bine la asta, cei care de nimic nu răspundeți, scrie liderul PDCM, Ion Chicu.

Menționăm că beneficiarii Programului sunt la limita disperării și spun că ”nu avem cum achita așa suma mare mai ales ca a apărut și un copil la noi in familie iar eu sunt in concediu de maternitate acum. Soțul va fi nevoit sa ne lase și sa plece peste hotare!

Semnează petiția ca rata dobânzii la creditele Prima Casă să nu se majoreze! Sunt peste 2570 de semnături

Începând cu 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele Prima Casă, va creşte cu 5,35 puncte procentuale, ceea ce va pune în dificultate beneficiarii programului!

La moment, peste 8000 de familii și tineri au procurat locuințe prin programul Prima Casă;

Mai mult de 4 mii dintre ei beneficiază de compensații de la bugetul de stat, pentru a putea achita creditul și a continua să rămână să muncească aici în țară;

Asupra tuturor acestor familii acum planează riscul de a rămâne fără locuință cu inevitabila plecare din țară!

Odată cu majorarea cu 5,35 puncte procentuale a ratei dobânzii la creditele Prima Casă, majoritatea din acești învățători, medici, polițiști sau oameni de cultură, riscă să rămână fără locuințele procurate, iar statul va avea de achitat la bănci acea garanție de 50% din costul locuințelor.

Beneficiarii Programului continuă să semneze petiția și vin cu mii de comentarii, îndemnând să se alăture cât mai multă lumea astfel ca Guvernul să modifice legile