Tot mai mulți adulți cu hipertensiune, probleme cardiace și obezitate

Un studiu medical condus de o echipă de oamenii de știință de la Friedman School of Nutrition Science de la Universitatea Tufts, Massachussetts, a dezvăluit o criză devastatoare de sănătate. Experții au descoperit că numai 7% dintre adulții din Statele Unite au o sănătate cardiometabolică bună.

Cercetarea, care va fi publicată în 12 iulie 2022, a evaluat americanii în privința a 5 componente importante ale sănătății: nivelurile tensiunii arteriale, a zahărului din sânge, a colesterolului, a adipozității (excesul de grăsime și obezitatea) și prezența sau absența bolilor cardiovasculare (atac de cord, accident vascular cerebral), potrivit Medical Xpress.

Medicii au descoperit că numai 6,8% dintre adulții din Statele Unite au niveluri optime ale tuturor celor 5 componente în perioada 2017 – 2018. Dintre aceste 5 caracteristici, tendințele dintre 1999 și 2018 s-au înrăutățit semnificativ adipozitatea și glicemia.

În 1999, 1 din 3 adulți din SUA avea niveluri optime de adipozitate, dar acest număr a scăzut la 1 din 4 adulți în 2018. De asemenea, în timp ce 3 din 5 adulți nu au avut diabet sau prediabet în 1999, mai puțin de 4 din 10 adulți nu au avut aceste afecțiuni în 2018.

”Aceste cifre sunt izbitoare. Este o problemă profundă faptul că în Statele Unite, una dintre cele mai bogate țări din lume, mai puțin de 1 din 15 adulți au o sănătate cardiometabolică optimă”, a spus Meghan O’Hearn, de la Friedman School și autorul principal al studiului.

”Avem nevoie de o revizuire completă a sistemului nostru de sănătate, a sistemului alimentar și a mediului, deoarece aceasta este o criză pentru toată lumea, nu doar pentru un segment al populației”, a explicat medicul.

Studiul a analizat un eșantion reprezentativ la nivel național din Statele Unite de aproximativ 55.000 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, din 1999 și până în 2018. Echipa de cercetare s-a concentrat pe nivelurile optime, intermediare și slabe de sănătate cardiometabolică și componentele sale.

S-a constata că adulții cu mai puțină educație au avut o șansă mai mare de a avea o sănătate cardiometabolică mai bună în comparație cu cei cu studii.