Slusari: Cel care pretinde că este ministru al economiei, ar trebui măcar să cunoască statistica exporturilor

Alexandr Slusari susține că un teoretician pe lăngă economia, care absolut întămplâtor a devenit ministru, iară citește lecții pomicultorlor și viticultorilor și îi îndeamnă să reorienteze spre piețe europene şi să sporească calitatea produselor.

Îndemnul meu către Guvern este să crească calitatea miniștrilor.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Cel care pretinde că este ministru al economiei, ar trebui măcar să cunoască statistica exporturilor producției horticole. Legume Moldova practic nu exportă. Deși crește și usturoi și pătrungel și alte legume la noi, aproape jumătate din producția legumicolă este importată în țara noastră și acest lucru ar trebui să deranjeze în primul rănd pe ministru al economiei.

La fructe și struguri Moldova are dependența substanțială de piața rusă doar pentru mere și soiul de struguri Moldova. Prune, cireș, caise, piersici, struguri de masă cu succes sunt exportate în mai multe țări, în special în Uniune Europeană, unde anual se extind cotele de export pentru mai multe produse.

Totodată, cu marul nu este problema calității principalul obstacol pentru diversificarea piețelor. N-ar strica ca domnul ministru să mai meargă un pic în teritoriu și să vadă sute de întreprinderi pomicole moderne , care produc, sortează și ambalează mere de cea mai înaltă calitate. Nu am auzit niciodată din partea altor țări nici o pretenție la calitatea mărului moldovenesc. Evident, cu excepția Rusiei. Dar noi cunoaștem foarte bine substratul politic al acestor reproșuri din partea rusă, susține Slusari.

Problema de bază este competitivitatea în preț. În 2014, cănd Rusia a întrodus embargoul politic impotriva UE și Republicii Moldova, Guvernul nostru tot așa a început să citească lecții sterile pomicultorilor. Nu au avut cănd să ajute ramurii. Erau preocupați cu furtul miliardului. Totodată, Polonia a majorat esențial subvențiile producătorilor de fructe. În prezent ponderea sprijinului de stat constituie aproximativ 40 % din prețul de cost al merelor polonezi. Asta, apropo de business în agricultură , domnule ministru, despre care dvs și nu doar dvs vorbiți des, cănd nu vreți să observați sectorul agrar în Moldova și ajutorul enorm pentru domeniul agricol în alte țări. În prezent piața UE este dominată de mărul ieftin polonez.

Fermierii noștrii încearcă să facă export în țările Orientului Mijlociu, dar acolo sunt solicitate doar anumite soiuri și sunt cerințe dure față de aspectul și ambalajul producției. Totodată, Egipt continuă să fie restricționat pentru pomicultorii noștrii prin taxa de prohibiție la import de peste 40 % din valoarea fructelor moldovenești. Procesul diversificării piețelor merge greu, dar merge.

Așadar, agricultorii noștrii demult nu stau cu mâinele în șold și nu așteaptă sfaturi de la Gaibu. Dar apare întrebare ce a făcut ministerul economiei în 14 luni, în afară de lecții inutile, pentru a sprijini pomicultorii și viticultorii noștrii ? Poate ați lansat vre-un program național de promovare a fructelor moldovenești ? Poate avem, cum este în Polonia, la posturi TV niște spoturi sociale cu îndemnul să mâncăm fructele noastre, care sunt cele mai gustoase ? Poate ați inițiat niște programe de alimentație sănătoasă în școli și grădinițe cu oferirea zilnică căte un măr pentru fiecare copil ? Poate ați lansat căteva proiecte de publicitate pentru pomicultorii noștrii la nivel internațional ?

Văd că Ministerul Afacerilor Externe activează relativ eficient în domeniul de promovare a fructelor moldovenești, iar de la ministru al economiei doar vorbe goale și ajutor ZERO, este convins Alexandr Slusari.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Alexandru Tănase: Cine va plăti factura politică pentru zâmbetul batjocoritor al dlui Herman von Hebel?

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă...

Dinu Plîngău: Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția

Dinu Plîngău declară că Președintele Comisiei Pre-vetting este în incompatibilitate de a-și mai exercita funcția și a continua activitatea. Potrivit lui Dinu Plîngău, dincolo de acuzațiile privind încălcarea legislației și comiterea anumitor ilegalități descrise în presa internațională, întregul proces, care presupune nu doar evaluarea integrității...

Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță. Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica