Cronica Zilei – cele mai importante 30 de titluri

Cronica Zilei – Cronica INDEX

Cronica Zilei – Cronica INDEX – cele mai importante 30 de titluri

BREAKING NEWS! Veronica Drăgălin ar treubie să-și dea demisia din funcția de șef a Procuraturii Anticorupție, după apariția informațiilor referitoare la trucarea concursului câștigat de către “fieca unei finanțatoare a PAS”. De această părere este primarul capitalei, Ion Ceban, care i-a sugerat Veronicăi Drăgălin să participe la un nou concurs, organizat corect, pentru funcția de șef la PA.

OFICIAL. Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, a avut o întâlnire de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA), Kent D. Logsdon. În cadrul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii pe marginea mai multor subiecte de interes comun, axându-se, în special pe situația social-politică din țară și capabilitatea autorităților de a face față crizelor multiple cu care se confruntă, actualmente, Republica Moldova.

PROTEST. Ion Munteanu, Procuror general interimar, și-a început săptămâna de muncă din nou cu proteste în apropierea casei sale.

METEO. Meteorologii au emis cod galben de schimbarea bruscă a vremii, valabil pentru 17-18 noiembrie. Se prevăd precipitații sub formă de ploaie, treptat trecând în ninsoare. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C.

POLITICĂ. Vânzările de carne în supermarketurile moldovenești au căzut cu 50%, iar la bazele angro – au căzut cu 70% vânzările de pulpe de găină, cea mai ieftină carne. Aceste cifre au fost scrise de către omul de afaceri, Veaceslav Platon, cu o adresare către președintele țării, Maia Sandu, care a publicat, duminică, un mesaj video în limba engleză în care cere ajutorul comunității internaționale pentru Ucraina. Veaceslav Platon: “Oamenii mor de foame! Duc foamea din cauza prostiei și incompetenței Dumneavoastră! Duc foame din cauza narcisismului, aroganței și mândriei Dvs.! Dumneavoastră vedeți peste tot mâna Moscovei, dar nu vedeți unele decizii elementare de sub propriul nas. Dumneavoastră duceți țara la faliment, distrugeți economia și întreprinderile, împingeți oamenii să plece peste hotare, iar pe cei ce rămân în condamnați la foame!”

POLITICĂ. În PAS sunt mai multe grupări, care amenință cu ruperea formațiunii, dacă se schimbă Guvernul, susține primarul capitalei, Ion Ceban. El crede că Natalia Gavrilița va mai rămâne în funcția de prim-ministru, dar vor schimba câțiva miniștri, pe care-i vor transforma în “țapi ispășitori”.

POLITICĂ. Ședința nocturnă de la Președinție a fost “a PAS”, susține purtătoarea de cuvânt a instituției prezidențiale, Sorina Ștefărță. Ea a declarat presei că, detalii despre această ședință de la președintele Maia Sandu “PAS ar fi trebuit să vină cu un comunicat de presă”.

EXPLICAȚII. PAS a venit cu un comunicat de presă despre ședința de noaptea trecută de la Președinție. PAS: „În contextul informațiilor apărute în presă, fracțiunea parlamentară PAS anunță că ieri a avut loc o ședință a deputaților din majoritatea parlamentară cu președintele Republicii Moldova și cu prim-ministrul. În contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia și a încercărilor grupării hoției și războiului de a crea haos în țară, au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp pentru a asigura liniștea și pacea în țară. S-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere. Deciziile luate vor fi anunțate în cel mai scurt timp”.

SCANDAL. Interceptarea comunicării pe telegram a mai multor demnitari de la Chișinău ar fi realizată de către instituțiile speciale ale Republicii Moldova, susține Ion Ceban, primar al capitalei.

DEZAMĂGIRE. “Întâlnirea de astă noapte a liderilor partinici ai PASului la președinția RM a fost cumva ultima picătură în paharul dezamăgirilor în actuala guvernare”, scrie fostul lider PLDR, Tatiana Potîng. “Timp de un an jumătate, votanții schimbării și-au tot pus speranțe în cei ce se erijau drept ultima șansă la democrație a acestei așchii de neam. Cu fiecare întârziere, cu fiecare ezitare, cu fiecare tergiversare, cu fiecare minciună a actualei guvernări, dezamăgirea însă ia locul speranței. (…) În concluzie, deși legile democrației spun că fiecare popor își merită guvernarea, eu cred că este nedrept să-ți bați joc în ultimul hal de această imensă încredere populară de care s-a bucurat PASul. Este nedrept să batjocorești ultima speranță a celor care te-au sprijinit necondiționat!”, mai scrie Tatiana Potîng.

SCANDALOS. Jurnalistul Alexandru Cozer, într-o discuție pe telegram cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, se arată nemulțumit de deciza de o scoate de sub urmărire penală pe vicepreședintele Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva. Drept răspuns, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco lasă să se înțeleagă că soluția “s-ar putea să se schimbe”, vorbind despre eventuale acțiuni ale procurorilor anticorupție. Ministrul Justiției îi promite jurnalistului că o să-i “povestească istoria”.

SCANDALOS. Sergiu Litvinenco, ministru al Justiției, împreună cu un șir de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, numiți în funcție de către PAS, discută pe chatul de Telegram de modul în care se organizează concursul persoanelor în comisia de pre-vetting. Din discuția apărută în spațiul public se vede că în respectiva comisie este promovat un coleg de ONG al lui Andrei Cebotari, numit membru al CSP prin votul deputaților PAS. Site-ul pe care au apărut informațiile din chaturile demnitarilor moldoveni este din nou blocat.

POLITICĂ. Proiectul PAS de modificare a Codului Electoral a fost criticat și de Ion Ceban, primar al m. Chișinău, care a subliniat lipsa unui consens larg pe acest proiect de lege, necesar în astfel de situații. De asemenea, el a criticat “dorința PAS de a insistitui un control total asupra Comisiei Electorale Centrale”, iar când vorbește despre aceasta, la câțiva metri zâmbește președintele CEC, Pavel Postică. Ceban a mai criticat și intenția de a introduce votul electronic pe fundalul scandalului legat de spargerea conturilor de telegram ale demnitarilor de la Chișinău.

OPINIE. Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi critică proiectul PAS de introducere a votului electronic. Potrivit acestuia, o astfel de inițiativă nu este necesară, iar proiectul de lege, nu e previzibil.

POLITICĂ. Sistemul de vot electronic nu va fi aplicat la următoarele scrutine, planificate în 2024, 2025, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică. El a precizat că acum e necesară modificarea cadrului legal pentru a incepe procesul de selectare a companiei ce va oferi soluția tehnică, după care va fi testat, iar aceasta va dura. Opoziția politică critică dur această inițiativă, acuzând PAS de dorința de a manipula rezultatele alegerilor.

OPINIE. “O ședință nocturnă pentru proști”. Așa a calificat adunarea de aseară, la Președinție, liderul Mișcării Anti-Mafie, Sergiu Mocanu. “Tot spectacolul se încheie noaptea târziu cu o scenă de zile mari, cânii mușcă din „importanții PAS” care iese grăbiți de la ședință, iar ei, misterioșii, desigur, nu declară nimic. Lucrurile au rămas în suspans și toți acum așteaptă ce va spune Zina ghindelor duminicale, Icoana religiei mătușelelor, Hulubița păcii ruso-ucrainene, Ștefănița cea Mare a solidarității cu locuitorii Hersonului”, a scris politicianul.

POLITICĂ. Ședința din seara zilei de ieri a miniștrilor și deputaților partidului de la guvernare PAS, care a avut loc la sediul Președinției, în ciuda tuturor declarațiilor șefului statului despre transparență și echidistanță, a demonstrat încă o dată cât de profundă este criza din interiorul guvernării, a partidului de la guvernare, declară PSRM într-un comunicat de presă. PSRM: “Președintele Maia Sandu, contrar legii și propriilor declarații anterioare, continuă să conducă partidul PAS, folosind tactica oligarhului fugar Vlad Plahotniuc de organizare a ședințelor nocturne, cu chemarea ”la covor” a miniștrilor și deputaților PAS. (…) “Ședința nocturnă” a demonstrat că întreaga responsabilitate pentru situația din Republica Moldova o poartă o singură persoană – președintele Maia Sandu. Anume ea dirijează în regim manual activitatea tuturor instituțiilor guvernamentale. Centrul de luare a deciziilor și, prin urmare, întreaga responsabilitate pentru degradarea situației social-economice din Moldova se află în Palatul Prezidențial.”

POLITICĂ. În plină criză guvernamentală, deputatul PAS Radu Marian a ieșit din nou cu critici la adresa primarului capitalei, Ion Ceban, pe care-l acuză de lipsă de patriotism și relații cu serviciile secrete rusești. Radu Marian: “De la un politician, oamenii așteaptă sinceritate, integritate, profesionalism și patriotism, iar aceste lucruri din păcate lipsesc la Ceban. Cum spuneam, cred că în persoana lui avem de-a face cu un risc de securitatea națională. De ce? Pentru că această persoană acceptă suportul logistic și financiar al Kremlinului, știind că Rusia este un stat agresor, care nu doar că poartă un război injust împotriva Ucrainei, dar încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Multe lucruri trebuie clarificate și probabil multe alte lucruri vor ieși la iveală despre legăturile lui Ceban cu Kremlinul. El se înșeală amarnic crezând cu oamenii nu văd aceste lucruri. Cea mai eficientă metodă ca astfel de politicieni să nu ajungă la putere este ca oamenii să nu-i mai voteze. Cetățenii nu vor tolera politicieni care lucrează pentru interesele unui stat agresor.”

POLITICĂ. Regretul deputatului PAS, Oazu Nantoi. Acesta a declarat presei că a reacționat nervos la întrebarea jurnalistei despre ședința de aseară de la Președinție pentru că “era obosit”, dar și prin modul în care a fost formulată întrebarea reporteriței. „Regret reacția mea spontana, eram obosit și au venit peste mine fără să mă întrebe măcar: „domnule Nantoi, ați dori să răspundeți la o întrebare?” A fost un gest incorect și regret.”, a declarat Oazu Nantoi, care a arătat aseară ciucea presei.

BREAKING NEWS! Moldova ar putea renunța, de anul viitor, la contractul de compania rusească “Gazprom”, anunță deputatul PAS Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe. El nu a precizat la ce preț și de unde va cumpăra țara noastră gaze naturale, dar a subliniat că această iarnă “va fi una grea”.

PRECIZARE. Moldova are contract cu compania Gazprom pentru o perioadă de 5 ani, iar încetarea acestuia poate fi realizată doar în baza unor norme stabilite contractual. Directorul general al Companiei Moldovagaz a fost nevoit să vină cu precizări legate de afirmația deputatului PAS, Dumitru Alaiba, despre înreruperea contractului cu Gazprom. Actualul acord cu compania rusească a fost semnat, acum un an, de către Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

EXPLICAȚII. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, încearcă să dreagă busuiocul și vine cu un nou mesaj, în care explică ce a avut în vedere când a scris “Din 2023 e good bye Gazprom”. Dumitru Alaiba: “Văd că au poposit mai mulți comentatori ostili care din cele de mai sus citesc cuvântul “reziliere”. Asa cuvânt nu este. Nu se intenționează nici o reziliere atâta timp cât condițiile sunt acceptabile. Repet ce am zis: e ultima iarnă în care kremlinul ne poate șantaja energetic.”

POLITICĂ. “Oare la ce tortură emoțională a fost supus un deputat din actuala majoritate parlamentară la reuniunea de astă noapte la președinție, astfel încât să se debusoleze total și, la ieșirea din instituție, să arate presei de partid, diriguitoare în spălarea de imagine la “ai noștri”, gesturi care nu pot fi calificate nici măcar la nivelul unei certe între copii?” Întrebarea aparține fostei deputate PPDA, Inga Grigoriu, care a scris un mesaj de indignare despre gestul deputatului PAS, Oazu Nantoi.

SCANDAL. Fostul director adjunct al Centrului Național Anticorupție, Cristina Ciubotaru, s-a arătat indignată de modul în care au comunicat membrii Consiliului Superior al Magistraturii despre comisia prevetting. Ea a formulat un șir de întrebări legate de legalitatea acestor acțiuni.

OFICIAL. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu Președintele NDI (Institutul Democratic Național), Derek Mitchell, însoțit de directorul regional pentru Eurasia, Eva Busza și de reprezentanții locali ai organizației. Discuțiile au vizat prioritățile NDI pentru susținerea democrației și a instituțiilor publice în Moldova.

JUSTIȚIE. Fost viceministru al MAI, trimis pe banca acuzaților pentru filarea a doi procurori anticorupție. Procuratura anunță trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a unui fost viceministru de interne, responsabil de crearea și dirijarea unui grup criminal organizat, care a filat doi procurori anticorupție, în octombrie 2020. Potrivit procurorilor, pentru atingerea acestui scop, învinuitul a creat un grup în cadrul organizației criminale „Plahotniuc,” iar membrilor recrutați le promitea salarii „nu mai mici decât la un angajat al MAI”. Astfel, pe lângă filarea unui procuror anticorupție și a unui adjunct al Procuraturii Anticorupție, grupul colecta informații și despre alte persoane care vizitau instituția, în legătură cu dosarul denumit generic „Frauda bancară” în care era vizat și învinuitul.

CONTRAFACERE. Oamenii legii au deconspirat activitatea ilegală a unui grup de persoane care au pus în aplicare o schemă ilegală de vânzare a produselor fără acte de proveniență în localitățile din nordul țării, în special municipiul Bălți, fapt ce punea în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Marfa era adusă ilegal din Ucraina și depozitată în imobilele ce aparțineau membrilor grupului. Printre bunuri au fost depistate produse chimice (detergenți), cafea, țigări, băuturi alcoolice, otravă pentru șoareci, dar și diverse ambalaje și recipiente pentru realizarea lor în cantități mai mici.

ACUZAȚII. Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost pus sub învinuire pentru rolul de “conducător al tentativei de deposedare a bunului imobil în care-și are sediul consulatul Moldovei la Odesa”. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că acesta infracțiunea cercetată s-ar fi desfășurat cu participarea altor persoane, inclusiv cu funcții publice, membri ai unui grup criminal organizat.

ACUZAȚII. Doi factori de decizie din Serviciul Vamal și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, care ar fi protejați de demnitari PAS, au facilitat trecerea prin contrabandă în România a unui camion cu 12 milioane de țigarete din țara noastră. Camionul a fost reținut în regiunea Cluj pe 12 noiembrie, iar șoferul ar fi colaborat cu ancheta. Dezvăluirile au fost făcute de fostul șef adjunct al Inspectorului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. El a mai scris că persoanele de la frontieră au fost numite de PAS și ar avea protecție la conducerea țării. Despre această captură de contrabandă cu țigări a scris presa din România.

Curtea Constituțională anunță despre faptul că va solicita opinii din partea Partidului „ȘOR” cu privire la sesizarea depusă de Guvern privind scoaterea formațiunii în afara legii. La fel, opiniile vor fi solicitate și din partea mai multor instituții publice. „În procedura Curții se află spre examinare sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. În legătură cu această cauză, au fost solicitate opinii de la partidul vizat și de la autorități. Evoluția cauzei va fi reflectată pe pagina web a Curții Constituționale”, precizează reprezentanții CCM.