Ion Chicu: Modificările radicale promovate de guvernare sunt în stare să bulverseze societatea

Astăzi are loc ședința reprezentanților politici și experților în cadrul ”Agenda Comună” cu genericul „Alegeri libere și noul cod electoral din Republica Moldova”

Ion Dron consideră că ”scrutinul electoral poate fi contestat până la deschiderea propriu-zisa”

Potrivit lui Ion Chicu, evenimentul își propune să sensibilizam partenerii de dezvoltare, guvernarea referitor la evoluțiile într-un domeniu atât de important pentru democrația din Republica Moldova în ceea ce privește legislația electorală.

Avem în vedere, modificările radicale care sunt în stare să bulverseze societatea, să dea peste cap toate realizările democratice pe care le-am reușit în această perioadă, declară Ion Chicu.

Ați remarcat cum a fost organizat procesul consultativ, ori pe dimensiune parlamentară, consultările au început după votul din prima lectură, lucru care nu este acceptabil, mai spune președintele PDCM.  https://fb.watch/gNUuFGL9Vj/

 

Ion Chicu mai adaugă că în modificările legislației electorale, se observă o tentativă de subordonare a CEC-ului de către guvernare

Sistemul de vot electronic nu va fi aplicat la următoarele scrutine, planificate în 2024, 2025, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică. El a precizat că acum e necesară modificarea cadrului legal pentru a incepe procesul de selectare a companiei ce va oferi soluția tehnică, după care va fi testat, iar aceasta va dura. Opoziția politică critică dur această inițiativă, acuzând PAS de dorința de a manipula rezultatele alegerilor.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi critică proiectul PAS de introducere a votului electronic. Potrivit acestuia, o astfel de inițiativă nu este necesară, iar proiectul de lege, nu e previzibil.

 

Proiectul PAS de modificare a Codului Electoral a fost criticat și de Ion Ceban, primar al m. Chișinău, care a subliniat lipsa unui consens larg pe acest proiect de lege, necesar în astfel de situații.

De asemenea, el a criticat “dorința PAS de a insistitui un control total asupra Comisiei Electorale Centrale”, iar când vorbește despre aceasta, la câțiva metri zâmbește președintele CEC, Pavel Postică.

Ceban a mai criticat și intenția de a introduce votul electronic pe fundalul scandalului legat de spargerea conturilor de telegram ale demnitarilor de la Chișinău.

Vlad Bătrâncea: Codul electoral propus de PAS nu protejează securitatea votului. Se propune o pauză și să se organizeze dezbateri autentice.


@omniapres.md

  -----
@omniapres.md