NEWS ALERT: Ceban: O parte din volumul de gaze rusești nu ajunge în Moldova

Moldovagaz a confirmat faptul că o parte din volumul de gaze rusești, livrat de Gazprom, nu ajunge în Republica Moldova.

Despre aceasta anunță într-o postare pe Telegram directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, care susține că o parte din gazele rusești sunt stocate în Ucraina, iar țara vecină ar livra, la cererea părții moldovenești, gazele în caz de necesitate, transmite Știri.md.

Vadim Ceban a subliniat că în luna noiembrie volumul stocat a fost mai mare, însă nu a precizat cât.

“Începând cu anul 2021, Moldovagaz SA și Gazprom PJSC vor stabili cantitatea de gaze naturale furnizată de Moldovagaz SA în conformitate cu Acordul de cooperare între Gazprom PJSC și Moldovagaz SA pentru implementarea contractelor de furnizare a gazelor naturale către consumatorii din Republica Moldova.

În conformitate cu Acordul, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice trimise de Moldovagaz SA către furnizor, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova. Nominalizările transmise de Moldovagaz SA nu trebuie să depășească volumul contractual mediu lunar de gaze naturale furnizat țării.

În același timp, trebuie remarcat faptul că operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova au semnat un Acord de interconectare la punctele de interconectare Alekseevka și Grebeniki (TMS), în conformitate cu cerințele Codurilor rețelelor de gaze naturale în vigoare în Ucraina și Republica Moldova.