Veronica Dragalin: Procuratura Anticorupție nu are timp să citească zeci de mii de mesaje apărute pe Telegram

Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a comentat scurgerile de informații de pe Telegram, unde au fost publicate o serie de conversații private ale unor demnitari de stat.

Aceasta a declarat că informațiile ajunse în spațiul public nu reprezintă probe, dar a admis că procurorii ar putea porni unele investigații, dacă vor fi sesizați.

„Vreau să fie foarte clar, scurgerea a unui asemenea fel de informații, dacă sînt conturile a unor oameni privați, mai ales cu așa funcții în stat, este un lucru ilegal. Ca procuror vă pot spune, că așa document, cum a apărut pe pagina web, nu are calitatea de probă, pentru că noi nu putem verifica dacă e autentic sau nu, dacă nu știm cine a creat pagina web, ce mesaje a adăugat, ce a șters. Asta nu înseamnă că fiecare cuvînt a apărut pe pagina web este adevărat”, a declarat Dragalin în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, scrie IPN.

Întrebată dacă explicația oferită de aceasta nu coincide cu cea oferită de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cazul imaginilor video care îl surprindeau pe fostul președinte Igor Dodon într-o conversație cu oligarhul Vlad Plahotniuc, aceasta a afirmat că „nu este un caz similar”.

Totodată, Dragalin a admis că procurorii anticorupție ar putea totuși să pornească unele investigații, în cazul în care vor fi sesizați. „Deci noi, cum am zis mai înainte, noi sîntem obligați după lege să răspundem la plîngeri sau sesizări, pe pagina web au apărut zeci de mii de mesaje, eu nu știu dacă cetățenii vor ca procurorii să nu mai lucreze la cazuri de corupție concrete și să citească zeci de mii de mesaje. PA nu o să-și ia timp să citească zeci de mii de mesaje, care nu sînt adevărate sau nu, ni avem sesizări concrete, dosare la care lucrăm, dac ă sînt cetățeni care au informații, îi invităm să adreseze plângeri”, a afirmat procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție.