VIDEO Exclusiv. Republica Moldova stă pe un butoi de pulbere. Cui face jocurile Maia Sandu?

Complicatul context geopolitic cu un război care a inflamat planeta, dar și jocurile de putere de la Bruxelles au pus România în situația de a visa cu ochii deschiși la un scenariu care părea aproape imposibil în urmă cu puțin timp: unirea cu Basarabia.

Totuși nu trebuie să ne lăsăm furați de entuziasm, avertizează maestrul Cristoiu în podcastul lui Robert Turcescu. Reputatul jurnalist a criticat fără rezerve prestația Maiei Sandu, în care nu vede o susținătoare a democrației așa cum este imaginea sa publică, dimpotrivă.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Totuși, a punctat gazetarul, politiciana de dincolo de Prut, deși are o imagine pozitivă de apărător al democrației și al statului de drept, nu este deloc ceea ce vrea să pară. ,Sigur că trebuia făcut (n.r. – anularea influenței ruse), dar se face cu înțelepciune, nu tefelist. Gata, dărâmăm cutare, l-a arestat pe ăla, dar a fost eliberat.

Gata, îl schimb pe procurorul general. Sigur că ea a avut sprijinul Occidentului și al nostru, nu întâmplător s-a dus Hellvig acolo, dar încetul cu încetul s-au adunat zeci de probleme. Nu e numai mâna Rusiei. Moldova sub Maia Sandu este pe ducă. Dacă vă uitați la gesturile ei, sunt de Monica Macovei ajunsă președintă (…) Administrația ei e un dezastru și nu din cauza rușilor. Știți povestea aceea cu ziarista care avea copil și și-a permis să o critice. Asta arată că Maia Sandu nu prea are legătură cu democrația”.

Moldova este pe ducă

Un prim indiciu că Maia Sandu doar mimează democrația, a argumentat cunoscutul analist politic, este dat de interceptările membrilor guvernului de la Chișinău publicate de Libertatea.

„Sunt scurgeri de informații în care membrii guvernului ei puneau la cale mai rău decât Dragnea. Sunt bandiți. (…) Ea la început a fost foarte prudentă, pentru că Republica Moldova nu este România, este trei sferturi rusificată. Are Transnistria. Ea a evitat să fie ,,zelenskizată”. În Politico, a fost scris că Moldova este ultimul zid înainte de a veni rușii. Deja este limbajul lui Zelenski! Au avut loc demonstrații despre care s-au zis că sunt plătite, ca cele din perioada lui Dragnea”, a comentat fondatorul Evenimentului Zilei.

„Ei sunt într-o situație dezastruoasă economic”, a mai adăugat invitatul în studioul EVZ-Play, în contextul în care țara de dincolo de Prut se confruntă cu o criză energetică istorică, acum câteva zile capitala confruntându-se cu un blackout.

„Amestecul nostru poate să ne coste”

„Se coc condițiile unei crize umanitare și dincolo de Prut. Vom vedea moldoveni cu traista în braț venind și spunând cazați-ne și pe noi ca pe refugiații ucraineni”, a replicat interlocutorul său.

În altă ordine de idei, Ion Cristoiu a avertizat că deși ideea de a ne uni cu Basarabia pare tentantă, România trebuie să fie foarte prudentă. „Am primit misiune de la UE și NATO să încasăm noi în locul Moldovei. Noi pe zi ce trece ne vârâm mâinile în acea problemă. Sigur, sunt frații noștri, dar acolo sunt probleme uriașe, Maia Sandu nu mai stăpânește. (…) Amestecul nostru poate să ne coste. Ni s-a spus că e o fereastră de oportunitate uriașă (n.r. – unirea), dar ne dau cartoful fierbinte”


@omniapres.md

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată. Emmanuel Macron a spus că bătrânul continent nu trebuie să devină un vasal al Statelor Unite, prezentându-şi la Sorbona viziunea sa pentru o Uniune Europeană mai asertivă pe scena...

Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi premierul ungar Viktor Orban, în discursul de deschidere al reuniunii de la Budapesta a Conferinţei Acţiunii Politice...

DEZVĂLUIRI. Ilan Șor a publicat înregistrări audio a unor discuții la care ar fi participat un angajat SIS

Ilan Șor a publicat înregistrări audio a unor discuții la care ar fi participat un angajat SIS, Sergiu Racu și care ar încerca să însușească niște bani de la Ilan Șor. Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată de SIS. Deocamdată instituția nu a comentat această...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica