Ar putea fi un exces pentru sănătate cele 8 pahare cu apă pe zi recomandate

Majoritatea medicilor și nutriționiștilor recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi. Vedem recomandarea în ghiduri de sănătate sau în spoturile publicitare la TV. Un studiu realizat recent dărâmă din temelii tot ce se știa despre beneficiile celor 8 pahare de apă pe zi. Oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen au descoperit că aportul recomandat de doi litri de apă pe zi este exagerat, scrie BBC.

Cel mai riguros studiu de până acum privind rotația apei, dezvăluie că oamenii au o gamă largă de aporturi de apă. Având în vedere că aproximativ jumătate din consumul zilnic de apă provine din alimente, oamenii de știință estimează că oamenii au nevoie doar de aproximativ 1,5 până la 1,8 litri pe zi.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„Estimarea inițială de doi litri pe zi provine dintr-o mică greșeală de calcul. Apa pe care ar trebui să o bem este diferența dintre apa totală pe care trebuie să o ingerăm și cantitatea pe care o obținem din alimente”, a declarat profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen pentru BBC Radio Good Morning Scotland.

„Modul în care au estimat cantitatea din alimente a fost întrebând oamenii cât de mult mănâncă. Deoarece oamenii subraportează cât de mult mănâncă, există o estimare greșită și astfel supraestimezi cantitatea de apă necesară”, și-a continuat profesorul explicația.

Oamenii de știință din întreaga lume au colaborat pentru a măsura exact rotația apei folosind o tehnică cu izotopi stabili. Ei au chestionat 5.604 persoane din 23 de țări cu vârsta cuprinsă între opt zile și 96 de ani.

Cercetarea a implicat oameni care au băut un pahar cu apă în care o parte din atomii de hidrogen au fost înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului care se găsește în mod natural în corpul uman și este inofensiv.

Rata de eliminare a excesului de deuteriu dezvăluie cât de repede este circulată apa în organism, iar studiul a constatat că măsura variază mult în funcție de vârsta, sexul, nivelul de activitate și mediul înconjurător al unei persoane.

Cei care trăiesc într-un climat cald și umed și la altitudini mari, precum și sportivii și femeile însărcinate și care alăptează au avut un circuit mai rapid, ceea ce înseamnă că trebuie să bea mai multă apă.

Cheltuielile energetice sunt cel mai mare factor în circuitul apei, cele mai mari valori fiind observate la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Aceasta a scăzut odată cu vârsta, la o medie 2,5 litri pe zi pentru bărbații în vârstă de 90 de ani.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani au avut un circuit mediu de 3,3 litri, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica