Doru Petruti: Este ”greu când măsori de prea multe ori performanța și ajungi să nu mai fii de acord cu propria ta părere

Sociologul român, Doru Petruți a comentat ironic datele din Barometrul de Opinie Publică, realizat de CBS Research la comanda IPP, care arată rezultate diferite de alt sondaj al CBS Research, realizat la o perioadă scurtă de timp.

Doru Petruti constată că este ”greu și cu politica/guvernarea, greu și când măsori de prea multe ori performanța și ajungi să nu mai fi de acord cu propria ta părere.

După un an și jumătate de absență, după câteva amânări privind publicarea datelor, am urmărit azi prezentarea BOP a cărui punct central a fost explicația situației că aceeași companie de sondare, cu aceleași întrebări, în practic aproape aceeași perioadă de culegere de date … au obținut rezultate diferite (într-un sondaj Președintele Maia Sandu pe locul I, iar în altul pe locul III).

Din explicațiile oferite de realizatori reiese că imediat după culegerea datelor la BOP, Maia Sandu a scăzut și a ajuns pe locul III.

Ce să-i faci!? Așa-i în tenis ))) Greu și cu politica/guvernarea, greu și când măsori de prea multe ori performanța și ajungi să nu mai fi de acord cu propria ta părere, declară Doru Petruti, Director General la IMAS Chisinau, referindu-se la sondajul prezentat astăzi de către CBS Research.

Amintim că CBS Research, timp de 6 zile CBS Research prezintă cifre diferite în sondaje.

Potrivit sondajului CBS-Research a prezentat pe data de 25 noiembrie 2022, 40,4% dintre respondenți au spus că au încredere în Dodon, 37,1% în Ceban, iar Sandu – 35,7%.

Potrivit sondajului CBS-Research a prezentat pe data de 1 decembrie 2022, Maia Sandu – 20,00%, Igor Dodon – 9,40%, Ilan Șor – 6,30%, Ion Ceban – 2,80%, Vladimir Voronin – 2,10%. Alți politicieni – sub 2%.

Reprezentantul CBS Research, Vasile Cantarjî a venit cu o explicație de ce sunt diferite cifrele sondajelor realizate de compania lui la o distanță de 1-2 săptămâni unul de altul. Vasile Cantarjî: “Trebuie să ținem cont de perioada în care au fost realizate interviurile. BOP (comandat de IPP n. INDEX) reflectă situația la o perioadă anterioară sondajului prezentat săptămâna trecută”, transmite INDEX.

  -----
@omniapres.md