Moldova a cumpărat energia electrică la un preț de 415 de euro mW/h. Spînu: Energia electrică s-a scumpit din cauză că a fost puțin vânt în Germania

Moldova a cumpărat energia electrică la un preț de 415 de euro mW/h. Despre aceasta a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu în cadrum emisiunii Secretele Puterii de la JurnalTV.

Moldova a cumpărat energia electrică la un preț de 415 de euro mW/h. Energia electrică s-a scumpit din cauză că a fost puțin vânt în Germania

„50 la sută din necesarul de consum va fi adus din România la un preț mediu sub 100 de dolari cu diferența că aproximativ 25 mW/h vor avea prețul de 180 de euro. Este vorba de energie care este cumparată de la centralele termice care produc pe cărbune și se achită suplimentar dar este cu preț plafonat.

50 mW/h ce vine din România, este doar din ce importăm și la un preț plafonat, iar 40 la sută cumpăram diferit, de exemplu astăzi s-a cumpărat la aproximativ 415 euro mW/h, pentru că în ultimile zile prețul la energie electrică pe piețele europene a crescut considerabil 70 la sută, dar iarăși este foarte volatil.

Amintim că prețul de achiziție de la Centrala de la Cuciurgan este de circa 62 USD mW/h

Energia electrică s-a scumpit din cauză că a fost puțin vânt în Germania

Trebuie să spunem, chiar dacă ar părea hazliu, dar va conta cum va fi vremea în această perioadă. De exemplu, dacă vom avea ploaie sau nu pentru producerea energiei electrice pe bază de apă. 

Occidentul atrage Republica Moldova într-o campanie anti-rusească

Una din presupunerile de ce a crescut prețul foarte mult în ultimile 2-3 zile, pentru că a fost puțin vânt în Germania, spune Spînu.

S-ar putea că în zilele următoare să scadă, deja vom vedea care va fi piața”, a menționat Andrei Spînu.

Amintim că prețul de achiziție de la Centrala de la Cuciurgan este de circa 62 USD mW/h.

  -----
@omniapres.md