NEWS ALERT: Pentru 2023 se va majora prima de asigurare obligatorie medicală în sumă fixă de la 4056 lei la 12636 lei

Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.

Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități.

Proiectul legii FAOAM pentru 2023 prevede majorarea primei de asigurare obligatorie medicală în sumă fixă de la 4056 lei la 12636 lei. Adică, de peste 3 ori. Cel puțin, aceasta reiese din cele publicate pe situl CNAM.

Ion Chicu, fostul prim-ministru, declară că ”deoarece hoția și analfabetismul au lăsat bugetul fără bani, PAS-ul nu va putea indexa la nivelul inflației transferurile către FAOAM pentru persoanele asigurate de stat.

În consecință, au decis să majoreze acest “impozit” de 3 ori. În final, vor colecta mai puțini bani – asta și in elev înțelege…” avertizează Ion Chicu, președintele PDCM.

  -----
@omniapres.md