NEWS ALERT: Pentru 2023 se va majora prima de asigurare obligatorie medicală în sumă fixă de la 4056 lei la 12636 lei

Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.

Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități.

Proiectul legii FAOAM pentru 2023 prevede majorarea primei de asigurare obligatorie medicală în sumă fixă de la 4056 lei la 12636 lei. Adică, de peste 3 ori. Cel puțin, aceasta reiese din cele publicate pe situl CNAM.

Ion Chicu, fostul prim-ministru, declară că ”deoarece hoția și analfabetismul au lăsat bugetul fără bani, PAS-ul nu va putea indexa la nivelul inflației transferurile către FAOAM pentru persoanele asigurate de stat.

În consecință, au decis să majoreze acest “impozit” de 3 ori. În final, vor colecta mai puțini bani – asta și in elev înțelege…” avertizează Ion Chicu, președintele PDCM.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Iurie Mărgineanu: Eu cred că hotărârea Curții Constituționale va fi de partea Găgăuziei

Hotărârea Curții Constituționale cu privire la modificările articolului 6 din Codul fiscal, va fi de partea Găgăuziei, susține avocatul Iurie Mărgineanu, la emisiunea De Facto de la GRT. “Eu cred că hotărârea Curții Constituționale va fi de partea Găgăuziei. Chiar de la început elaborarea modificării...

Ilan Șor: ”Guvernarea PAS și Maia Sandu transformă Moldova într-o colonie NATO”

Ilan Șor subliniază autoritățile de la Chișinău “au demonstrat acest fapt prin întâlnirea șefului Comitetului NATO și salutarea aplicațiilor lor în țara noastră”. Politicianul a criticat conducerea țării că reduce cheltuielile sociale, inclusiv pentru pensionari, dar cresc cheltuielile pentru armată. Autoritățile actuale, reprezentate de Sandu și...

Igor Munteanu: Licitația din Aeroport este anulată pe Telegram, ar urma ancheta

Ieri, 19 februarie, a fost anunțată anularea concursului organizat de APP pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Anunțul s-a făcut la ora 20.32, seara, pe un canal de Telegram al unui ministru, care insista vehement că licitația este corectă și va...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica