Salariu unui deputat este de 19. 000 de lei + indemnizație lunară

Remunerarea lunară a deputaților are la bază două tipuri de plăți: salariul de bază și plățile compensatorii neimpozabile.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit unui raport al Promo-LEX cu referire la salariul de bază, în perioada august 2021 – iulie 2022, suma totală calculată pentru deputați a constituit 23 milioane de lei, în medie, câte 19 mii de lei/lunar per fiecare deputat, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Cu referire la plățile compensatorii neimpozabile, stabilite de Biroul permanent, acestea sunt de trei categorii, după cum urmează:

  • – Indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport (6.500 de lei).

În perioada august 2021 – iulie 2022, cheltuielile totale alocate pentru transport au fost de 6,7 mil. de lei. Potrivit informației furnizate de autoritatea publică, doar în jur de 15 deputați nu beneficiază de astfel de plăți din cauza că au optat pentru utilizarea mașinii de serviciu în schimbul indemnizației lunare pentru transport.

  • – Indemnizație lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ (de la 3.300 până la 6.600 de lei/lunar178).

În perioada august 2021 – iulie 2022, cheltuielile totale alocate pentru închirierea spațiului locativ au fost de 673 de mii de lei. La sfârșitul lunii august, astfel de plăți erau alocate pentru 16 deputați. De asemenea, în cazul altor 15 deputați, aceștia beneficiază de apartament de serviciu oferit de autoritate în blocul de locuit deținut de aceasta lângă clădirea Parlamentului.

  • – Compensație lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare (plafon maxim – 13.000 de lei/lunar).

Potrivit informației furnizate de autoritatea publică, compensațiile respective se alocă în baza unei declarații pe proprie răspundere depuse de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, cu indicarea exactă a sumei solicitate, plafonul maxim fiind de 13.000 de lei/lunar.

Moldova a cumpărat energia electrică la un preț de 415 de euro mW/h. Spînu: Energia electrică s-a scumpit din cauză că a fost puțin vânt în Germania

În perioada august 2021 – iulie 2022, cheltuielile totale alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare au fost de 13,4 mil. de lei – ceea ce ar constitui plafonul de 13.000 de lei/lunar pentru aproximativ 86 de deputați sau câte 11.000 de lei/lunar pentru fiecare dintre cei 101 deputați.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Iurie Mărgineanu: Eu cred că hotărârea Curții Constituționale va fi de partea Găgăuziei

Hotărârea Curții Constituționale cu privire la modificările articolului 6 din Codul fiscal, va fi de partea Găgăuziei, susține avocatul Iurie Mărgineanu, la emisiunea De Facto de la GRT. “Eu cred că hotărârea Curții Constituționale va fi de partea Găgăuziei. Chiar de la început elaborarea modificării...

Ilan Șor: ”Guvernarea PAS și Maia Sandu transformă Moldova într-o colonie NATO”

Ilan Șor subliniază autoritățile de la Chișinău “au demonstrat acest fapt prin întâlnirea șefului Comitetului NATO și salutarea aplicațiilor lor în țara noastră”. Politicianul a criticat conducerea țării că reduce cheltuielile sociale, inclusiv pentru pensionari, dar cresc cheltuielile pentru armată. Autoritățile actuale, reprezentate de Sandu și...

Igor Munteanu: Licitația din Aeroport este anulată pe Telegram, ar urma ancheta

Ieri, 19 februarie, a fost anunțată anularea concursului organizat de APP pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Anunțul s-a făcut la ora 20.32, seara, pe un canal de Telegram al unui ministru, care insista vehement că licitația este corectă și va...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica