Ion Chicu: Din renumită plăcintă a Maiei Sandu – ministrului îi dăm majorare 8000 de lei, iar pentru alți bugetari – 1300 pe hîrtie

Orice majorare de salariu a angajaților din sectorul bugetar trebuie să fie reflectată în bugetul de stat, altfel, aceste majorări sînt făcute de ochii lumii. Opinia aparține președintelui PDCM, Ion Chicu și au fost făcute în cadrul emisiunii ”În centrul atenției” de la Publika TV.

”În ceea ce privește majorarea salariilor, noi vedem că avem diferite categorii de beneficiari, acea renumită plăcintă a doamnei Maia Sandu. Vă amintiți că ea a spus că bugetul este o plăcintă, păi iată din plăcinta asta ministrului îi dăm majorare 8000 de lei, iar pentru alți bugetari – 1300 pe hîrtie. Pentru că orice om cu discernământ știe că autoritățile publice locale bani nu au, ei pot finanța ceea ce e scris în lege prin transferuri de la bugetul de stat. Iar dacă tu doar prevezi majorare de salariu, dar în legea bugetului tu nu incluzi aceste sume pentru transferuri între bugete, primarul nu o să aibă cu ce achita.

Primarul nu poate să aducă bani de acasă ca să achite angajaților săi. Chiar astăzi au apărut mai multe declarații în care mai mulți primari au declarat că nu pot achita aceste majorări de salariu pentru că în transferurile respective nu sînt incluse sumele. Iată de ce declarațiile prim-ministrului Gavrilița sunt cinice, pentru că dacă s-au majorat salariile atunci ele trebuie să fie reflectate și în legea bugetului. Eu nu îmi imaginez cum autoritățile locale vor face față acestor cheltuieli, mai ales că au crescut cheltuielile și pentru întreținere”, a declarat președintele Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu.

Este clar că acolo este o corupție inimaginabilă și furturi care n-au mai fost în istoria acestei țări

Orice buget reflectă situația din economie și dacă nu sunt bani suficienți în buget înseamnă că fie economie nu funcționează fie administrare vamală și fiscală este proastă, lucru care la noi se întâmplă.

Având rezultatele bugetului pe anul 2022, noi vedem că avem o catastrofă acolo pentru că, având o inflație de 30 de procente, veniturile la fisc și la vamă au crescut cu mic mai puțin, constată fostul Prim-ministru Ion Chicu.

Dacă vorbim de vamă, noi avem informația pe importuri – plus 30% au crescut importurile, iar încasările doar cu 18 %. Este clar că acolo este o corupție inimaginabilă și furturi care n-au mai fost în istoria acestei țări.

De ce în anul 2022 statul a acumulat cea mai mare creștere de datorie.

Pe parcursul anului 2022, noi avem plus 17 miliarde în datorie de stat, iar pe ultimele șase luni – din iulie până în luna decembrie – datoriile de stat a crescut cu 14 miliarde de lei. Deci, în șase luni, acest Guvern a acumulat 14 miliarde de lei datorii internă și externă. Cine din cetățenii noștri au simțit unde au mers acești bani?, se întreabă liderul PDCM.

Ion Chicu aduce un exemplu – proiectul ”Drumuri bune”, implementat ultimul an în 2020 – pentru a face drumuri în toată țara, în toate localitățile s-au alocat 1 miliard 300 – vă imaginați Iată aici de 11 ori mai mult în șase luni au acumulat datorii, notifică Chicu.

  -----
@omniapres.md