Ilan Șor: Este necesar desecretizarea tuturor tranzacțiilor aferente achizițiilor de gaze naturale și energie electrică

Ilan Șor prezintă noi dovezi care demonstrează că toată povestea legată de gazele naturale, de facturile exorbitante, nu reprezintă altceva decât o schemă de jecmănire a cetățenilor Republicii Moldova, pusă la cale și de pe urma căreia beneficiază impostorii din PAS și Maia Sandu.

Potrivit datelor oficiale, în 2021, Republica Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, a avut un consum de 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă cel mai mare consum anual din ultimii zece ani, care maximum atingea nivelul de 1,1 miliarde de metri cubi de gaze. Acest lucru este confirmat și de către partea ucraineană, care, potrivit rapoartelor din 2021, în țara noastră, pe ambele maluri ale Nistrului, au fost transportate aproximativ 3,2 de miliarde de m3 de gaze, un volum de 6% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2020. Motivul pentru care consumul de gaze a fost majorat este o enigmă, luând în considerare și faptul că, în 2021, nu a apărut niciun consumator mare nou, scrie Ilan Șor pe Facebook.

Cu toate acestea, în toamna anului 2021, a început isteria mediatică privind întreruperile livrărilor de gaze naturale către populație, care a dus la instituirea de către Guvern a stării de urgență și crearea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care și-a depășit cu mult atribuțiile și și-a asumat toate competențele posibile, inclusiv ale puterii executive, legislative și judecătorești. Totodată, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, precum și alți funcționari și demnitari de stat au pregătit opinia publică privind deficitul de gaze, au jonglat cu termeni tehnici pentru a crea confuzie și panică, arătând totodată că sunt vajnici și că încearcă să caute soluții pentru a depăși „dificultățile”.

Potrivit lui Ilan Șor, chiar în prima ședință, CSE a dispus alocarea către „Energocom” a sumei de 1,7 de miliarde de lei din „contul modificării soldurilor de mijloace bănești la conturile bugetului de stat” și a împuternicit compania să procure gaze naturale din surse alternative, iar ulterior să le livreze către „Moldovatransgaz”, invocându-se faptul că aceasta trebuie să echilibreze presiunea în conductele de transport, deoarece „scăzuse” dramatic în urma sistării livrării gazelor din Rusia. Ca prin minune, CSE a fost pregătită chiar din prima zi a stării de urgență pentru un astfel de scenariu.

În realitate, în octombrie 2021, Republica Moldova era aprovizionată cu cantități suficiente de gaze naturale și nu erau premise semnificative de a achiziționa la prețuri exagerate, de pe bursele internaționale. Astfel, 1,7 miliarde lei au fost scoși din bugetul țării în lipsa unei necesități stringente, pe fundalul unei crize energetice improvizate, care au avut două destinații:

– Asigurarea „Moldovagaz” și, respectiv, „Gazprom”, cu lichidități provenite din contribuțiile populației Republicii Moldova;

– Inițierea unor procurări de gaze, absolut neîntemeiate, de către „Energocom”.

Așadar, în perioada 2021 – 2022, furtul în domeniul energetic este unul de proporții, cu implicarea întreprinderilor subordonate S.A. „Moldovagaz” și S.A. „Energocom”, gestionate de instituțiile guvernamentale – Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanțelor și Agenția Proprietății Publice.

Ilan Șor declară că cetățenii trebuie să afle adevărul. De aceea, este neapărat necesară desecretizarea tuturor tranzacțiilor aferente achizițiilor de gaze naturale și energie electrică, începând cu 2021, și efectuarea unui audit în ceea ce privește deciziile și modul de gestionare a crizei energetice, astfel încât toți cei care se fac vinovați de jaf să fie aspru pedepsiți.

  -----
@omniapres.md