„Activitate neobișnuită” în Marea Neagră – rușii au trimis 20 de nave

Oficialii ucraineni spun că în Marea Neagră are loc o „activitate neobișnuită a Rusiei” potrivit cotidianului Ukrainska Pravda, care citează purtătorul de cuvânt al Comandamentului Sud.

Natalia Humeniuk a spus că în prezent există 20 de nave rusești în Marea Neagră, inclusiv patru nave purtătoare de rachete, dintre care un submarin.

Potrivit acesteia, navele sunt echipate cu cel puțin 28 de rachete pregătite pentru lansare.

Humeniuk a declarat: „Monitorizăm cu atenție grupul de nave din Marea Neagră și acțiunile inamicului.”

„A fost înregistrată o activitate neobișnuită. În prezent, în Marea Neagră sunt 20 de nave, inclusiv patru purtătoare de rachete – între care un submarin – 28 de rachete, cel mult, pot fi pregătite pentru lansare”, a spus Humeniuk.

Aceasta a mai menționat că toate navele sunt împrăștiate, ceea ce ar putea însemna că navele rusești încearcă să găsească epava dronei americane doborâte de avioanele rusești.

Potrivit unor oficiali americani, citați de CNN, rușii au ajuns la locul prăbușirii donei MQ-9 Reaper din Marea Neagră și încearcă să o recupereze. „Posibil să caute epava dronei”.

Marina Rusă are mai multe nave în Marea Neagră, inclusiv nave staționate în porturile din Crimeea, ceea ce le-ar fi plasat într-o poziție avantajoasă pentru a încerca să recupereze drona americană MQ-9 Reaper după ce aceasta a fost doborâtă de avioanele de luptă rusești.

Drona a căzut într-o parte a Mării Negre, care este probabil o adâncime de peste 1.600 de metri, a spus generalul Mark Milley, făcând extrem de dificil orice efort de recuperare. De asemenea, SUA nu au nave în Marea Neagră, ceea ce îngreunează operațiunea de recuperare a dronei.

SUA au șters de la distanță datele sensibile de software ale dronei MQ-9 care s-a prăbușit în Marea Neagră, pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, au declarat miercuri doi oficiali americani citați de CNN.

  -----
@omniapres.md