VIDEO Iurie Mărgineanu: Judecătorii au fost supuși unor investigări speciale ilegale din partea CNA-ului

  • Iurie Mărgineanu: CNA a efectuat investigații operative suplimentare în privința candidaților pentru CSM. Comisia preventing neagă informația
  • Juristul Ghenadie Țepordei susține că evaluarea extraordinară a judecătorilor urmează sã fie în cadrul constituțional

Iarăși despre Pre-vetting, sau cum Comisia dirijată din străinătate și în co-decizie cu politicul, minte societatea, candidații evaluați și chiar instanța de judecată.

Profesorul universitar și avocatul Iurie Mărgineanu declară că Comisia de selectare a judecătorilor pentru CSM au utilizat duble standarde. 

Comisia pre-vetting pentru selectarea judecătorilor în calitate de candidați la funcția de membru al CSM, practic a luat sfârșit, doar dacă CSJ nu va accepta vreo cerere ca prin Hotărâre să fie dispusă reevaluarea candidatului. Dispunerea reevaluării este un fel de minciună gogonată la nivel de lege, cu alte cuvinte, miraj pentru proști inventat ca un pseudo mecanism de apărare judiciară!

Doresc să vă anunț, că Comisia Pre-vetting a mințit candidații atunci când le-a dat acces la dosarul administrativ, adică materialele (informațiile, probele) acumulate, pentru a lua cunoștință de ele. Mai mult, în instanța de judecată au fost prezentate ca dosar administrativ aceleași documente prezentate de candidat, comunicând că acesta este tot materialul acumulat de secretariat și Comisie.

Însă, astăzi am obținut un document semnat de către Directorul adjunct al CNA, care demonstrează că CNA-ul la interpelarea Comisiei Pre-vetting, înregistrat în secretariatul CNA cu Nr.268-1, au efectuat măsuri speciale de investigație, cum sunt culegerile de informații despre persoane și fapte, adică au acționat conform art. 12 din Legea cu privire la activitatea specială de investigatii! Aceasta activitate a fost efectuată de Directia Analitica a CNA, care pentru a acoperi ilegalitățile pe care le-au făcut au denumit-o acțiuni de analize a veniturilor și Proprietăților candidaților. Această direcție nici măcar nu este o subdiviziune de activitate specială! Dar despre aceasta vom vorbi în alt articol!

Deci, după cum vedem, cât judecătorii, posibil și ceilalți candidați, au fost supuși unor investigări speciale (operative), ilegale din partea CNA-ului. Dacă așa procedează cu judecătorii închipuiți-vă ce se întîmplă cu omul de rând???

Puteți numi asta cum doriți dar numai nu stat de Drept!

Corespunzător, în baza acestor investigații, la interpelarea Comisiei, au parvenit careva răspunsuri cu materiale și analize operaționale pe care Comisia le ascunde și nu dorește să le arate nici chiar candidaților. Interesant de ce? Sunt niște materiale care sunt în favoarea candidaților sau…?

Apare o întrebare simplă și logică – este oare legal supunerea unor judecători și procurori unor investigații speciale ilegale, sau asta este promisa ”transparența democratică” ?

Domnilor judecători din colegiul special de la Curtea Suprema de Justiție, Dvs ce ziceți? Poate Vă luați ceața de pe ochi?!, mai spune Iurie Mărgineanu.

Juristul Ghenadie Țepordei susține că evaluarea extraordinară a judecătorilor urmează sã fie în cadrul constituțional, astfel, încât să fie păstrat rolul CSM care asigura independența puterii judecătorești, ca organ unic competent sã revoce judecători și să excludă imixtiunea politicului.

Pentru justificarea evaluări externe este necesar consensul larg, lar acest mecanism trebuie să fie constituțional, excepțional, unic și credibil, În caz contrar, există pericolul ca un exercițiu similar de verificare sã fie repetat în viitor, când o altă forță politică va câștiga alegerile parlamentare și va forma o nouă majoritate parlamentare, atunci când vor pune sub semnul întrebari independența puteri judecătorești evaluate de un partid politic, declară juristul Ghenadie Țepordei.

  -----
@omniapres.md