Iurie Mărgineanu: Judecătorii au fost sinceri în dorința de a nu permite în continuare batjocură și distrugerea sistemului de către politic

Profesorul universitar și avocatul Iurie Mărgineanu a venit cu un mesaj de salut a deciziei Adunării Generale a Judecătorilor de astăzi.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

A vorbit despre Demnitate, Curaj, Drepturile Omului, adevărata independență și auto curățarea corpului judecătoresc!  Ori, Voi tot sunteți parte a sistemului puterii statale, nu numai politicienii fac istorie. Mai mult, puterea judecătorească este egală în demnitate cu puterea legislativă și executivă. Necesită să fie abordată cu demnitate din partea celorlalte două puteri, eminamente politice. 

Cazul Israel, Polonia și Italia produce ecou și în Republica Moldova?

Am ascultat și privit cu mare atenție Adunarea Generală a Judecătorilor din Republica Moldova. Urmau să-și aleagă pe acei care în următorii 6 ani să-i conducă în cadrul CSM. De fapt, după mine, această Adunare Generală este strategică și de cotitură radicală a sistemului judecătoresc în Republica Moldova.

Cândva, prin anul 2019, când judecători au încercat să convoace Adunarea Generală extraordinară, imediat după Declarația Parlamentului cu privire la ”Statul Capturat” etc., le scriam atunci pe Facebook: ”Stimați judecători independența sistemului judecătoresc se ”tăvălește pe jos”, Vă rămâne doar s-o ridicați și să o puneți la locul potrivit. În caz contrar, dacă o vor ridica politicienii, nu o mai vedeți foarte mult timp”. Așa și sa întâmplat… 

Independența sistemului judecătoresc după ridicarea de jos de către politicienii se resimte și astăzi.

Adunarea Generală a Judecătorilor s-a desfășurat cu luări de cuvânt foarte emoționante, iar la multe din ele chiar am aplaudat! 

Judecătorii au fost sinceri în dorința de a nu permite în continuare batjocură și distrugerea sistemului de către politic. 

Să fiu sincer, nu m-am așteptat la o așa implicare activă a judecătorilor. Mai avem o speranță, că sistemul judecătoresc nu s-a culcat sub politic, după cum credem anterior și mai există șanse să avem un sistem veritabil cu judecători verticali, care nu se vor culcă la prima somație sau gest al politicului.

Iar, întreruperea ședinței Adunării Generale este o soluție inteligentă și bună, și capabilă să asigure funcționalitatea ei fără intervenții politice. 

Iar declarația adoptată de principiu cu adresare către Consiliul Europei, către adunarea generală a judecătorilor europeni, cu înștiințarea Organismelor internaționale despre ceea ce se întîmplă într-adevăr în Republica Moldova, este o mișcare autentică a statului de drept, schimbării la față din interior al corpului judecătoresc și un semn bun pentru drepturile omului.

BRAVO DOMNILOR JUDECĂTORI, AȚI DEMONSTRAT VERTICALITATE!!!

Voi tot sunteți parte a sistemului puterii statale, nu numai politicienii fac istorie. Mai mult, puterea judecătorească este egală în demnitate cu puterea legislativă și executivă. Necesită să fie abordată cu demnitate din partea celorlalte două puteri, eminamente politice. 

Evident că gestul de astăzi va genera o reacție probabil de umilire și persecutare a judecătorilor, dar sper foarte mult ca judecătorii să aibă curajul necesar și să fie solidari! 

Nu se face justiție cu frica.  

Apropo, deja este convocat CSS, cum credeți ce acțiuni vor fi întreprinse? 

Deja, sunt zvonuri că guvernarea ar fi găsit judecători săi desanteze în caz de ceva la CSJ, prin Detașare. Ar fi sfârșitul justiției și un Atentat direct la Ordinea Constituțională!!!

Din zona zvonurilor este și faptul că deja au găsit procurori să facă și unele dosare penale, ar fi vorba de procurori călăi! Să nu vă temeți, puterea lor se întemeiază pe frica voastră domnilor judecători. 

Sunt convins că pe 28 aprilie 2023, AG va continua abordarea subiectelor de pe ordinea de zi.

JOS MÂINILE  DE PE JUSTIȚIE, mai spune Iurie Mărgineanu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 21 februarie – apare o reușită după lungi așteptări, vin și bani pentru o zodie

Horoscop 21 februarie - o zi cu dezvăluiri. O să aflăm lucruri la care nu ne-am fi așteptat, și poate și noi vom fi în situația de a face unele mărturisiri forțați de împrejurări. PEȘTI Se poate să primiți o ofertă de lucru, și dacă vreți...

Iurie Mărgineanu: Eu cred că hotărârea Curții Constituționale va fi de partea Găgăuziei

Hotărârea Curții Constituționale cu privire la modificările articolului 6 din Codul fiscal, va fi de partea Găgăuziei, susține avocatul Iurie Mărgineanu, la emisiunea De Facto de la GRT. “Eu cred că hotărârea Curții Constituționale va fi de partea Găgăuziei. Chiar de la început elaborarea modificării...

Ilan Șor: ”Guvernarea PAS și Maia Sandu transformă Moldova într-o colonie NATO”

Ilan Șor subliniază autoritățile de la Chișinău “au demonstrat acest fapt prin întâlnirea șefului Comitetului NATO și salutarea aplicațiilor lor în țara noastră”. Politicianul a criticat conducerea țării că reduce cheltuielile sociale, inclusiv pentru pensionari, dar cresc cheltuielile pentru armată. Autoritățile actuale, reprezentate de Sandu și...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica