Mii de oameni au manifestat pentru a cere mărirea salariilor şi plafonarea preţurilor alimentelor

Mii de oameni au manifestat, sâmbătă, la Lisabona, pentru a cere mărirea salariilor şi pensiilor şi intervenţia guvernului pentru plafonarea preţurilor alimentelor, relatează Reuters.

Paula Gonçalves, în vârstă de 51 de ani, care lucrează în metalurgie, a explicat de ce a ieşit în stradă să protesteze: “Manifestăm împotriva salariilor mici, a precarităţii şi pentru mai multă justiţie pentru muncitori. Noi, angajaţii, suntem cei care produc, dăm tot ce avem… iar profitul este tot pentru angajatori şi nimic pentru noi”.

Portugalia este una dintre cele mai sărace ţări din Europa de Vest, iar datele oficiale arată că peste 50% dintre angajaţii portughezi au câştigat mai puţin de 1.000 de euro pe lună anul trecut, în timp ce salariul minim este de 760 de euro pe lună.

Conform datelor Eurostat, salariul minim în Portugalia în 2023 este de 681 de euro pe lună. Portugalia are al 12-lea cel mai mic salariu minim dintre cele 15 ţări din Uniunea Europeană care au salarii minime. Este comparabil cu cel de 726 de euro din Polonia, de 775 de euro din Grecia sau de 798 de euro din Spania.

Cel mai mare sindicat din Portugalia, CGTP, care a organizat protestele, cere ca salariile şi pensiile să fie majorate imediat cu cel puţin 10% şi doreşte ca guvernul să impună plafoane la preţul alimentelor de bază.

  -----
@omniapres.md