PROTEST: Un grup de jurnaliști moldoveni au protestat astăzi la Bruxelles

Un grup de jurnaliști de la posturile TV închise de guvernarea de la Chișinău a protestat, astăzi, la Bruxelles, în fața instituțiilor europene.

Jurnaliștii moldoveni continuă să-și caute dreptatea. Un grup de reprezentanți ai posturilor TV cu licența suspendată încă de la mijlocul lunii decembrie se află în acest momente în fața sediului Parlamentului European, la Bruxelles, unde au organizat un flashmob pentru a atrage atenția comunității Uniunii Europene la situația de la Chișinău.

ALEXEI LUNGU, jurnalist Orizont TV: Suntem într-o nouă vizită, într-o capitală europeană, acolo unde vrem să transmitem mesajele jurnaliștilor de la Chișinău care s-au trezit peste noapte după un abuz al puterii, cu licența suspendată a televiziunilor care și-au permis, în opinia guvernării, să critice ce se întâmplă în Chișinău. Suntem un grup de jurnaliști care milităm pentru libertățile pentru libertatea de exprimare, pentru libertatea presei în R. Moldova, o țară care se vrea un stat European, o Republica Moldova cu un președinte și o guvernare care au promis respectarea valorilor europene. Din păcate asta nu se întâmplă, o arată și multe sondaje, care spun că R. Moldova a luat-o pe o cale total greșită.

TATIANA PLĂCINTĂ, jurnalist Primul în Moldova: Ne aflăm la Bruxelles acum cu o echipă de jurnaliști pentru a arăta comunității europene fărădelegile care se întâmplă în Republica Moldova vis-a-vis de libertatea presei și libertatea de exprimare într-o țară democratică, care se vrea membru al Uniunii Europene.

Jurnaliștii declară că urmează să aibă un șir de întâlniri cu oficiali europeni pentru a le descrie situația și a cere ajutorul lor în soluționarea acestei probleme.

ALEXEI LUNGU, jurnalist Orizont TV: Avem un program destul de încărcat, urmează să avem întrevederi cu eurodeputați și oficiali ai Parlamentului European, și deputați și oficiali ai instituțiilor europene. Noi vom continua lupta pentru libertatea presei în R. Moldova, noi vom continua lupta pentru fiecare jurnalist care vrea să-și facă meseria în țara noastră, o țară pe care încă o vedem pe calea europeană, și nu pe calea unei dictaturi impuse de Guvernarea de la Chișinău.

Amintim că printr-o decizie luată de Comisia pentru Situații Excepționale din R. Moldova, din data de 19 decembrie 2022, șase posturi de televiziune au rămas fără licență de emisie „pe perioada stării de urgență”.

Șefa Consiliului Audiovizualului, Liliana Viţu, a declarat ulterior că motivele care au stat la baza deciziei CSE au fost încălcarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale și modul în care războiul din Ucraina a fost reflectat sau ignorat.

Televiziunile vizate au atacat decizia CSE în judecată. După ce a fost prin mai multe instanțe, cauza a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, care a amânat examinarea pentru o dată nedeterminată.

Pentru a-și căuta dreptatea în altă parte, în luna ianuarie, timp de trei zile, un grup de jurnalșiști moldoveni s-a aflat în România și Franța pentru a atrage atenția întregii lumi asupra abuzurilor comise de actuala putere. Ei au avut un șir de întrevederi cu deputați ai țărilor membre ale APCE, au oferit interviuri pentru mass-media locală și au organizat acțiuni de protest. De asemenea, jurnaliștii au depus un șir de petiții la Consiliul Europei, CEDO, camera deputaților și Consiliul Naţional al Audiovizualului de la București.

  -----
@omniapres.md